Blog posts

Racuchy z pieczarkami

Racuchy z pieczarkami

Dania bez mięsa, Naleśniki i placki

Jeśli chcesz przygotować smaczne, a jednocześnie interesujące i szybkie danie, zobacz ten przepis na wytrawne racuchy drożdżowe z pieczarkami i serem. Nasze racuszki przyciągają nie tylko uwodzicielsko chrupiącymi brzegami, ale też wyjątkowym smakiem! Są idealnym dowodem na to, że racuchy nie muszą być zawsze słodkie, a w wersji na słono również mogą być pyszne. To danie przypadnie z pewnością do gustu fanom zarówno klasycznych racuchów jak i grzybów! A sam przepis nie może być prostszy! Po prostu wymieszaj wszystko w jednej misce i usmaż na patelni! Przepis na racuchy pieczarkowe jest bardzo podobny do naszych słodkich racuchów drożdżowych z jabłkami, tylko zrobionych z solą zamiast cukru. Podstawą racuszków jest drożdżowe ciasto oraz podsmażone wraz z cebulą pieczarki. Smaki uzupełnia żółty ser oraz klasyczne przyprawy. Jeśli nigdy wcześniej nie szykowałeś racuszków w wersji wytrawnej, możesz uważać, że jest to propozycja, która nie będzie Ci smakować. Jednak zanim ocenisz, najpierw spróbuj!. Naszym zdaniem, te racuchy, to jeden z tych prostych i wygodnych przepisów na każdą porę dnia, który zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki dużej uniwersalności, możesz je podać jako dodatek do innych dań oraz jako przekąskę lub przystawkę. Zapraszamy na przepis!

Racuchy drożdżowe z pieczarkami przepis


Racuchy z pieczarkami

Składniki: 

Na ciasto: 

  • mąka pszenna BIO: 2 i 1/2 szklanki
  • mleko: 120 – 130 ml
  • jajka od szczęśliwych kur: 2 szt.
  • olej: 4 – 5 łyżek
  • świeże drożdże: 25 g
  • sól: 1 płaska łyżeczka
  • majeranek: 1 łyżka
  • pieprz ziołowy: 1/2 łyżeczki

Oraz: 

  • pieczarki pokrojone w plasterki: 200 – 300 g
  • cebula pokrojona w małą kosteczkę: 1 szt.
  • ser żółty starty na dużych oczkach: 100 g
  • olej do smażenia

Z podanych składników przygotujesz 10 – 12 klasycznej wielkości racuchów. W razie potrzeby zwiększ lub zmniejsz ilość składników, aby dostosować przepis do własnych potrzeb, trzymając się przy tym właściwych proporcji na ciasto i dodatki.

Składniki na racuchy z pieczarkami możesz też dostosować do wersji wegańskiej i bezglutenowej. W tym celu użyj na przykład mleka owsianego niesłodzonego lub innego najczęściej używanego przez siebie mleka wegańskiego. Tradycyjną mąkę pszenną zastąp swoim ulubionym zamiennikiem. Żółty ser oraz jajka po prostu pomiń. Warto pamiętać, że racuchy po tej modyfikacji będą mniej pulchne niż w naszym oryginalnym przepisie.

Chociaż w naszym przepisie użyliśmy białych pieczarek, możesz wypróbować opcjonalnie inne grzyby. Racuchy będą też pyszne w wersji z boczniakami oraz grzybami leśnymi. Jeśli zdecydujesz się na te ostatnie, pamiętaj, aby je wcześniej nieco dłużej podsmażyć, dzięki czemu dobrze odparują wodę.

Racuchy drożdżowe z pieczarkami


Przepis na racuchy drożdżowe z pieczarkami 

Przygotowanie: 

Do wykonania racuchów potrzebne będą też: patelnia, deska do krojenia, gęste sitko, miska, tarka do warzyw oraz standardowe akcesoria kuchenne.

Przygotowanie przepisu na racuszki drożdżowe z pieczarkami zacznij od pokrojenia grzybów i cebuli. Następnie na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i podmaż cebulkę. Gdy się zeszkli dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu, aż odparują. Zdejmij z patelni i odstaw do wystygnięcia.

W czasie, gdy pieczarki z cebulką stygną, przygotuj ciasto. W tym celu do miski wlej lekko ciepłe mleko, dodaj pokruszone drożdże i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 – 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Resztę przesianej mąki wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami, tj. z solą, majerankiem i pieprzem ziołowym. Dodaj przestudzone pieczarki, starty ser i wymieszaj, aby składniki równomiernie się rozłożyły.

Do pracujących drożdży wbij jajka i wymieszaj na jednolitą masę. Przelej ją do suchych składników i mieszaj do momentu, aż mąka całkowicie się wchłonie. Ciasto polej olejem, przerób kilka razy, miskę przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzej na patelni olej. Ciasto drożdżowo – pieczarkowe nabieraj łyżką i przekładaj na patelnię, tworząc placek. Łyżkę możesz zanurzyć wcześniej lekko w oleju, dzięki czemu ciasto będzie lepiej z niej spływać.

Racuszki z pieczarkami smażymy na niskiej mocy palnika po 2 – 3 minuty z obydwu stron, z czego pierwszą stronę pod przykryciem. Zrumienione racuchy przekładamy na ręczniki papierowe. Jeśli chcesz mieć absolutną pewność, że racuchy są wewnątrz upieczone, możesz sprawdzić to przy pomocy patyczka lub wykałaczki.

Zobacz też nasz przepis na chrupiące racuszki ziemniaczane, czyli szarpańce.

Racuchy drożdżowe z pieczarkami przepis

Racuchy drożdżowe z pieczarkami

Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz