Blog posts

Sos tatarski tradycyjny

Sos tatarski tradycyjny

Grzyby, Sosy, Święta

Tradycyjny przepis na domowy sos tatarski. Świeży, gęsty sos przygotowany na bazie domowej roboty majonezu. Dobry przepis na sos tatarski, to równowaga smaków kwaśnych i słodkich, która wydobywa, to co najlepsze z potraw, do których go podajemy. Nikt z nas przecież nie lubi, gdy sosy są mdłe, ale również tych, w których jeden jego składnik dominuje nad pozostałymi. W staropolskich przepisach na sosy tatarskie nierzadko możemy spotkać tylko 3 – 4 składniki. Był prostym i dzięki temu bardzo uniwersalnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, min. gęsiny, kaczki, dziczyzny oraz szczupaka lub dorsza. Dziś sos tatarski zazwyczaj dodajemy do jajek i do śledzi. Wykorzystujemy go jako uzupełnienie do sałatek lub dodatek do kanapek. Największą popularnością cieszy się w okresie Świąt Wielkanocnych. Naszym zdaniem w pozostałym czasie w kuchni nieco zapomniany. To wyjątkowy w smaku i bardzo aromatyczny sos, który idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs z grilla. Doskonale uwydatnia również smak grillowanych ryb i warzyw. Jeśli więc zastanawiasz się nad tym, jak zrobić tradycyjny sos tatarski własnej roboty, zapraszamy na nasz przepis!

Sos tatarski 


Sos tatarski 

Składniki: 

  • majonez domowy: 200 ml – przepis znajdziesz TUTAJ
  • korniszon: 3 szt.
  • grzyby marynowane (leśne lub pieczarki): 5 szt.
  • posiekany świeży szczypiorek: 2 – 3 łyżki
  • posiekany świeży koperek: 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • (opcjonalnie: marynowana cebulka: 3 – 4 szt.)

Sos tatarski 


Sos tatarski 

Przygotowanie: 

Majonez przygotuj według przepisu z linku. Możesz także użyć majonezu swojej ulubionej marki.

Korniszony pokrój w kostkę, podobnie jak grzyby. Naszym zdaniem do sosu tatarskiego najlepiej wykorzystać grzyby leśne, np. borowiki lub maślaki. Są to grzyby jasne i będą bardzo dobrze współgrać kolorystycznie z resztą składników sosu. Jeśli nie masz grzybów leśnych, dodaj marynowane pieczarki.

W miseczce połącz pokrojone grzyby i korniszony z majonezem oraz posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Możesz dodać pokrojoną, marynowaną cebulkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka godzin do „przegryzienia” składników.

Jeśli chcesz, aby sos był bardzo gęsty, do składników dodaj dwa ugotowane na twardo żółtka, które należy zetrzeć na tarce na małych oczkach.

Sos tatarski możesz również przygotować w wersji lekkiej. Majonez należy wówczas zastąpić taką samą ilością jogurtu greckiego. Warto wówczas do składników dodać 1 – 2 łyżki soku z cytryny. Sprawi on, że sos będzie wyraźniejszy w smaku.

Przepisy na sos tatarski zawierają czasem również kapary oraz świeżo starty korzeń chrzanu. Być może te dodatki również przypadną Ci do gustu.

Zapraszamy też do sprawdzenia naszych przepisów na inne, domowe sosy. Polecamy pyszny sos pieczarkowy, domowy sos słodko – kwaśny oraz domowy sos pieczeniowy. W sezonie skorzystaj też z naszych przepisów na sos grzybowy ze świeżych grzybów, a także na sos borowikowy.

Życzymy smacznego!

Sos tatarski 

Sos tatarski 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *