Świetna propozycja na śniadanie oraz kolację, a także na przystawkę lub imprezową przekąskę – sałatka ryżowa z szynką i jajkiem. Sałatka ryżowa to danie wręcz uniwersalne, które sprawdzi się w każdej sytuacji! Delikatny ryż jaśminowy, pyszny sos oraz aromatyczne i lubiane przez nas dodatki. To niewątpliwie największe zalety ten prostej w wykonaniu sałatki. Każdy może ją dowolnie modernizować i dostosować do własnych upodobań smakowych. Sałatka ryżowa to również świetna alternatywa dla sałatek makaronowych. Przy dobrze dobranych składnikach i odpowiednio zharmonizowanym sosie jest ona nie mniej smaczna i pożywna.
Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na surówki oraz sałatki. Min. szybkiej sałatki z tuńczykiem, niesamowicie aromatycznej sałatki jajecznej z pysznym sosem, oraz sałatki warstwowej z tuńczykiem na krakersach.
Sałatka ryżowa z szynką i jajkiem
Składniki:
- ryż jaśminowy: 100 g
- jajka: 3 szt.
- szynka: 100 g
- seler naciowy: 2 łodygi
- szczypiorek
- majonez: 1 łyżka
- jogurt gęsty: 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
Sałatka ryżowa z szynką i jajkiem
Wykonanie:
1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Łodygi selera naciowego myjemy, ewentualnie obieramy i kroimy również w drobniutką kostkę. Szczypiorek siekamy.
2. Ugotowany ryż przekładamy na sito, aby odparował i lekko przestygł. Jajka obieramy i kroimy w kostkę.
3. Jogurt łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą o pieprzem. Składniki na sałatkę wkładamy do miseczki i łączymy z sosem. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy. Jeszcze raz ewentualnie doprawiamy.
Smacznego!