Blog posts

Postna kapusta z grzybami

Postna kapusta z grzybami

Grzyby, Jednogarnkowe, Obiady, Święta

Postna kapusta z grzybami była i jest tradycyjną potrawą wigilijną. Kiedyś zgodnie z wierzeniami jedzenie jej zapewniało zdrowie, siłę i pomyślność. Nieco bogatsza wersja tej klasycznej potrawy zawierała w składzie masło. Święta Bożego Narodzenia 2020 też nie mogą się odbyć bez kapusty z grzybami. Kapustę można przygotować nieco wcześniej, ponieważ znakomicie przechowuje się zapasteryzowana w słoikach lub mrożona. Kapusta z grzybami to tylko 3 proste składniki plus przyprawy, a powstaje z nich prawdziwa eksplozja smaku. To niewątpliwie zestaw z którego można stworzyć pyszną potrawę, która jest nie tylko samodzielnym daniem, ale również znakomitym dodatkiem do tłustych, świątecznych mięs. Kapusta z grzybami to także idealny farsz do wigilijnych pierogów.

Ludność polska jest wyjątkowo przywiązana do tradycji i bardzo chętnie ją celebruje. Czas świąteczny, to wyjątkowy okres, w którym tradycyjne, swojskie potrawy są najchętniej spożywane. Każdy dom, każda rodzina ma swoje tradycje, które pielęgnuje i przekazuje z pokolenia na pokolenie. W tym roku, mimo wielu zawirowań, zapewne też nie będzie inaczej. 

POSTNA KAPUSTA Z GRZYBAMI


POSTNA KAPUSTA Z GRZYBAMI

Składniki:

  • kapusta kiszona z marchewką: 1 kg
  • grzyby suszone: 5 – 6 g
  • masło: 2 łyżki
  • przyprawy
  • sól i pieprz do smaku

POSTNA KAPUSTA Z GRZYBAMI


POSTNA KAPUSTA Z GRZYBAMI

Wykonanie:

1. Grzyby zalewamy 0,5 l ciepłej wody i zostawiamy na noc, aby namokły. Rano w tej samej wodzie gotujemy ok. 20 minut.

2. Kapustę, jeśli jest mocno kwaśna, należy obgotować. Odcedzamy, zalewamy czystą gorącą wodą. Następnie dodajemy pół łyżeczki soli, liść laurowy, 3 – 4 kulki ziela angielskiego i gotujemy wolno bez przykrycia, aż kapusta zmięknie, a woda odparuje. W miarę ubywania wody, dolewamy tej z gotowania grzybów. 

3. Na patelni rozpuszczamy masło i chwilę podsmażamy grzyby. Następnie całą zawartość przekładamy do kapusty. Miękką kapustę doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką majeranku i odrobiną kminku, żeby była lekkostrawna. Kapustę najlepiej zostawić na kilka godzin godzin pod przykryciem, aby smaki i aromaty się wymieszały. 

POSTNA KAPUSTA Z GRZYBAMI

INNE NASZE PROPOZYCJE NA DANIA Z KAPUSTY:

KAPUSTNICA, CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU

KAPUSTA BIDULA PO NASZEMU

DOMOWA GOLONKA W KAPUŚCIE

KOPERTY Z KAPUSTY Z WIEJSKIM NADZIENIEM

Smacznego!

POSTNA KAPUSTA Z GRZYBAMI

POSTNA KAPUSTA Z GRZYBAMI

2 Comments

  1. Doradca kredytowy Tomasz Wostal
    16 listopada 2020 at 08:35
    Reply

    Faktycznie , to już niedługo Święta .Tak wygląda apetycznie , że chyba wcześniej zrobię .Ciekawe czy , jak by zmielił taką kapuchę to byłby z tego dobry farsz do pierogów .

    • KuchniaNaWypasie
      16 listopada 2020 at 09:43

      Tak. Będzie idealnym farszem do pierogów. Radzimy ją tylko drobno posiekać, a nie mielić. Życzymy smacznego!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *