Postna kapusta z grzybami była i jest tradycyjną potrawą wigilijną. Kiedyś zgodnie z wierzeniami jedzenie jej zapewniało zdrowie, siłę i pomyślność. Nieco bogatsza wersja tej klasycznej potrawy zawierała w składzie masło. Święta Bożego Narodzenia 2020 też nie mogą się odbyć bez kapusty z grzybami. Kapustę można przygotować nieco wcześniej, ponieważ znakomicie przechowuje się zapasteryzowana w słoikach lub mrożona. Kapusta z grzybami to tylko 3 proste składniki plus przyprawy, a powstaje z nich prawdziwa eksplozja smaku. To niewątpliwie zestaw z którego można stworzyć pyszną potrawę, która jest nie tylko samodzielnym daniem, ale również znakomitym dodatkiem do tłustych, świątecznych mięs. Kapusta z grzybami to także idealny farsz do wigilijnych pierogów.
Ludność polska jest wyjątkowo przywiązana do tradycji i bardzo chętnie ją celebruje. Czas świąteczny, to wyjątkowy okres, w którym tradycyjne, swojskie potrawy są najchętniej spożywane. Każdy dom, każda rodzina ma swoje tradycje, które pielęgnuje i przekazuje z pokolenia na pokolenie. W tym roku, mimo wielu zawirowań, zapewne też nie będzie inaczej.
POSTNA KAPUSTA Z GRZYBAMI
Składniki:
- kapusta kiszona z marchewką: 1 kg
- grzyby suszone: 5 – 6 g
- masło: 2 łyżki
- przyprawy
- sól i pieprz do smaku
POSTNA KAPUSTA Z GRZYBAMI
Wykonanie:
1. Grzyby zalewamy 0,5 l ciepłej wody i zostawiamy na noc, aby namokły. Rano w tej samej wodzie gotujemy ok. 20 minut.
2. Kapustę, jeśli jest mocno kwaśna, należy obgotować. Odcedzamy, zalewamy czystą gorącą wodą. Następnie dodajemy pół łyżeczki soli, liść laurowy, 3 – 4 kulki ziela angielskiego i gotujemy wolno bez przykrycia, aż kapusta zmięknie, a woda odparuje. W miarę ubywania wody, dolewamy tej z gotowania grzybów.
3. Na patelni rozpuszczamy masło i chwilę podsmażamy grzyby. Następnie całą zawartość przekładamy do kapusty. Miękką kapustę doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką majeranku i odrobiną kminku, żeby była lekkostrawna. Kapustę najlepiej zostawić na kilka godzin godzin pod przykryciem, aby smaki i aromaty się wymieszały.
INNE NASZE PROPOZYCJE NA DANIA Z KAPUSTY:
KAPUSTNICA, CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU
KOPERTY Z KAPUSTY Z WIEJSKIM NADZIENIEM
Smacznego!
Doradca kredytowy Tomasz Wostal
16 listopada 2020 at 8:35 amFaktycznie , to już niedługo Święta .Tak wygląda apetycznie , że chyba wcześniej zrobię .Ciekawe czy , jak by zmielił taką kapuchę to byłby z tego dobry farsz do pierogów .
KuchniaNaWypasie
16 listopada 2020 at 9:43 amTak. Będzie idealnym farszem do pierogów. Radzimy ją tylko drobno posiekać, a nie mielić. Życzymy smacznego!