Blog posts

Surówka z cukinii i marchewki do obiadu

Surówka z cukinii i marchewki do obiadu

Sałatki i surówki, Warzywa

Prosta, chrupiąca surówka z tartej cukinii, marchewki i cebuli do obiadu. Świeża, lekka surówka z klasycznych składników, które łączy bardzo łatwa w przygotowaniu marynata. Ten przepis idealnie wydobywa prawdziwe walory świeżej cukinii i jest świetnym przykładem na to, by nie komplikować prostych i sprawdzonych pomysłów. Ta surówka idealnie pasuje do obiadu z kurczakiem, wieprzowiną, mięsnym sosem lub dniami z grilla. W letnie, gorące dni podaj ją schłodzoną bezpośrednio z lodówki, a będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i smakowita! Świetna alternatywa dla wszystkich surówek z warzyw liściastych!

Jako bazy, uwielbiamy używać do tej surówki właśnie startej cukinii, ponieważ jest chrupiąca, a jednocześnie delikatna. Po prostu perfekcyjna. Nasza wcześniejsza surówka z cukinii do obiadu opierała się na cukinii pokrojonej w plasterki oraz na prostym sosie cytrynowo – czosnkowym. Natomiast dzisiejsza odsłona surówki jest zupełnie inna pod względem techniki przygotowania, ponieważ korzysta z tartych warzyw. Kluczem do wyjątkowego smaku tej surówki jest zalewa na gorąco, którą należy zamarynować składniki. Kiedy wszystkie smaki się połączą, surówka z surowej cukinii z marchewką staje się niesamowita!

Być z początku będzie Ci się wydawać, że składników na marynatę jest tak dużo, iż przytłoczą delikatne smaki cukinii i marchwi. Nic bardziej mylnego! Ten przepis na surówkę z cukini i marchewki korzysta z podobnej zalewy, co nasza surówka jak od Chińczyka, jednak do dzisiejszej użyliśmy innego octu i dodaliśmy sok z cytryny. Mimo że z drobnymi zmianami, w jednej i drugiej surówce sprawdza się bardzo skutecznie. Ostatecznie dzisiejsza surówka czaruje aromatem i smakiem, a jeśli pominiesz w marynacie cukier, może być częścią diety niskowęglowodanowej. Zapraszamy na przepis!

Surówka z cukinii i marchewki do obiadu


Surówka z cukinii i marchewki 

Składniki:

Surówka: 

  • średniej wielkości cukinia: 2 szt.
  • marchew: 2 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • sól i pieprz do smaku

Zalewa: 

  • ocet jabłkowy: 2 łyżki
  • olej: 3 łyżki
  • pół cytryny
  • sól: 1 płaska łyżka
  • cukier lub miód: 3/4 łyżki
  • czosnek: 2 ząbki
  • woda: 3/4 litra

Surówka z cukinii i marchewki do obiadu


Surówka z cukinii i marchewki do obiadu przepis 

Do przygotowania surówki przydadzą się: miska, tarka do warzyw, nóż, deska do krojenia, niewielki garnek oraz duże sitko.

Wybierz małe lub średniej wielkości, świeże cukinie, najlepiej ciemnozielone. Dobra cukinia powinna być ciężka i mieć twardą łodygę. Młode cukinie są najlepsze do surówek, ponieważ zawierają stosunkowo mało wody i mają mniej nasion niż starsze egzemplarze.

Młode cukinie możesz zetrzeć w całości, mocno dojrzałe, polecamy obrać ze skórki i usunąć rdzeń razem z nasionami. Podobnie z marchewką, młode egzemplarze tylko dokładnie myjemy.

Najpierw dokładnie umyj i odetnij końce z cukinii oraz marchwi. Te warzywa zetrzyj następnie na tarce na dużych oczkach. Z kolei cebulkę pokój w bardzo cienkie piórka. Tak pokrojona cebula nie przytłoczy smakiem i teksturą surówki, a wręcz przeciwnie, doda odpowiednią ilość słodko – pikantnego dodatku. Potem warzywa przełóż do miski.

Surówka z cukinii i marchewki do obiadu

Do rondelka wlej wodę, dodaj olej, ocet, pokrojoną cytrynę oraz sól, cukier (miód) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatę dobrze wymieszaj, zagotuj i zalej nią warzywa.

Następnie odstaw na ok. 15 minut, w tym czasie kilka razy mieszając warzywa. Na koniec przenieś na sito i dokładnie odcedź. Dopraw ostatecznie do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, surówkę przed podaniem możesz delikatnie skropić olejem. Podawaj jako dodatek do ulubionych pieczonych, duszonych lub grillowanych mięs.

Szukający warzywnych przepisów na zimę mogą swobodnie wykorzystać ten przepis do przygotowania sałatki z cukinii z marchewką i cebulą z wykorzystaniem podanych produktów na zalewę. Należy oczywiście odpowiednio zwiększyć ilość poszczególnych składników.

Surówka cukiniowa z marchewką

Warto wspomnieć, że surówka cukiniowa z marchewką świetnie się przechowuje. To jedna z tych surówek, która wręcz nabiera smaku, gdy jest przygotowana z wyprzedzeniem. Surówkę możesz przechowywać w lodówce, w szklanym, zamkniętym pojemniku do 5 dni. Aby odświeżyć jej smak po przechowywaniu możesz dodać nieco soku z cytryny. Surówka jest lekkostrawna i będzie idealnym dodatkiem do ciężkostrawnych potraw mięsnych, a w sezonie letnim, do mięs grillowanych. Jeśli jesteś fanką lub fanem chrupiących surówek warzywnych, sprawdź jak smakuje również nasza tradycyjna surówka z młodej kapusty, super zdrowa surówka z selera i jabłka oraz pachnąca surówka z białej kapusty i pora. Zobacz też pomysł na surówkę z białej rzodkwi i jabłka.

Surówka z cukinią i marchewką 

Cukinia ma doskonałą zdolność dopasowania się do pozostałych składników potrawy i dzięki temu za każdym razem otwiera nowe możliwości. Dzięki temu tak dobrze odnajduje się w przetworach, jak np. w sałatce z cukinii na zimę, ale też w daniach z piekarnika jak cukinia faszerowana kurczakiem, czy w końcu jako warzywo z rusztu jak w naszym przepisie na cukinię na grilla. W pierwszej odsłonie jest świetnym dodatkiem do kanapek lub jako klasyczna jarzynka, w drugiej pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny, zaś w trzeciej idealnym, bardzo aromatycznym daniem wegetariańskim. Dzisiejszy przepis, to kolejny dowód na wszechstronność tego pysznego warzywa. Jesteśmy przekonani, że surówka z cukinią i marchewką spotka się z miłym przyjęciem i częstymi prośbami o przepis wśród znajomych.

Smacznego!

Surówka z cukinii i marchewki do obiadu

Surówka z cukinii i marchewki do obiadu

Dziękujemy, że przeczytałeś ten artykuł do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl

Napisz komentarz