Blog posts

Kotlety rybne w chrupiącej panierce

Kotlety rybne w chrupiącej panierce

Obiady, Ryby, Święta, Z patelni

Pachnące i bardzo delikatne kotlety rybne w chrupiącej panierce, to sprawdzony przepis na rybę smażoną. Kotlety z ryby mielonej to z pewnością godny uwagi pomysł na smaczny postny lub świąteczny obiad. Jak zrobić dobre kotlety z ryby? My stawiamy na proste i łatwo dostępne, ale dobrej jakości składniki oraz czytelność i sprawność wykonania.

Kotlety rybne smażone nie wymagają bowiem zbyt wiele nakładu pracy. Zadbajmy tylko o dobre jakościowo filety rybne. Można spotkać naprawdę porządną rybę mrożoną, bez tony lodu. Kotlety z ryby mrożonej wcale nie muszą być dużo gorsze niż kotlet ze świeżej ryby morskiej. Większość z nas mieszka jednak w głębi lądu i dostępu do świeżych ryb, chcąc nie chcąc nie ma. Do przepisów wykorzystujemy wiec ryby, jakie mamy do nabycia w danym miejscu. Dlatego przepis na kotlety rybne powinien być przepisem dla każdego!

Kotlety rybne panierowane przyrządzisz z popularnych ryb dostępnych w większości sklepów. Rzecz jasna najlepiej sprawdzi się dorsz, ale równie dobrze mintaj. Pyszne kotlety rybne z powodzeniem zrobić można z miruny, która jest tańsza od dorsza, a naszym zdaniem jakościowo wcale mu nie ustępuje. My akurat mamy ten komfort, że kupujemy ją prawie po sąsiedzku i w naprawdę dobrej jak na rybę mrożoną jakości. Kotlet z ryby mielonej możesz jeszcze zrobić z pangi, ale jej nie polecamy 😉

Jak zrobić kotlety mielone z ryby? Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że jest na tyle prosty w wykonaniu, że każdy sobie z nim poradzi. Oczywiście spodziewamy się również, że to będą Wasze smaki 🙂

Kotlety rybne w chrupiącej panierce


Kotlety rybne w chrupiącej panierce

Składniki:  

  • 0,5 kg filetów z ryby
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • 1 namoczona sucha bułka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 – 3 łyżki musztardy miodowej
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • płatki kukurydziane
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Kotlety rybne w chrupiącej panierce

Kotlety rybne w chrupiącej panierce

Przygotowanie:

Mięso z ryby zmiel w maszynce lub zmiksuj. Jeżeli używasz mięsa mrożonego, dobrze odsącz je z wody w dłoniach, a następnie osusz, używając do tego ręczników papierowych.

Czerstwą kajzerkę namocz w wodzie. Do większej miski przełóż zmielone mięso, 2 – 3 łyżki bułki tartej, odciśniętą kajzerkę, jajko, posiekane w bardzo drobną kostkę cebulę i koperek, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki musztardy miodowej oraz skórkę z cytryny.

Wyrób dobrze masę i dopraw solą i pieprzem. Jeśli uznasz, że musztardy może być więcej, dodaj jeszcze jedną łyżkę. Odstaw masę na 10 minut, a potem uformuj jeden kotlet i sprawdź. Jeśli masa jest jeszcze nieco rzadka, dosypujemy trochę bułki. Formujemy owalne, bardziej płaskie (niż klasyczne mielone) kotlety.

Do głębokiego talerza wbijamy i roztrzepujemy jajka. Do drugiego naczynia wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane. Kotlety obtaczamy podwójnie w jajku oraz w płatkach i smażymy z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Należy pilnować aby temperatura oleju nie była zbyt wysoka, ponieważ panierka z płatków może się za szybko przypalić. Chodzi o to, aby ryba była usmażona, a panierka miała ładny kolor.

Z naszych przepisów na kotlety polecamy również: Kotlety z mortadeli jak kiedyś, soczyste kotlety z karkówki, szwedzkie klopsiki Köttbullar, oraz sznycel po wiedeńsku.

Życzymy smacznego!

Kotlety rybne w chrupiącej panierce


Kotlety rybne w chrupiącej panierce

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *