Blog posts

Żeberka pieczone w piekarniku

Żeberka pieczone w piekarniku

Obiady, Wieprzowina, Z piekarnika

Żeberka pieczone w piekarniku

Sprawdzony przepis na aromatyczne żeberka pieczone w piekarniku. W przepisie znajdziesz nasz pomysł na to: Jak upiec żeberka w piekarniku? Poza tym dokładną listę wszystkich potrzebnych produktów oraz składników na marynatę. Dzięki temu będziesz wiedzieć: Jak przyprawić żeberka pieczone? oraz Jak przygotować żeberka pieczone? Takie żeberka możesz również przygotować w sezonie na grilla, gdzie sprawdzą się równie skutecznie. Jeśli lubisz mięso pieczone, polecamy również nasz przepis na karkówka z pieczarkami i cebulą z piekarnika.

Żeberka z piekarnika

Żeberka z piekarnika to doskonała propozycja na pyszny mięsny dodatek do obiadu. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, domowymi frytkami oraz kluskami śląskimi. Chociaż są również miłośnicy jedzenia żeberek tylko w towarzystwie sosu np. BBQ 🙂 W każdym przypadku polecamy przepis na żeberka z piekarnika oraz sprawdzony pomysł na pyszne ziemniaki pieczone, które idealnie będą pasować do żeberek. Kolorowym dodatkiem do całego dania będzie świeża surówka „trzy kapusty”.

Żeberka pieczone przepis

Żeberka pieczone to przepis do którego warto wykorzystać żeberka z mniejszą ilością tłuszczu. Oczywiście nie zawsze można takie spotkać, ale jeśli jest taka możliwość to zdecydowanie polecamy. Żeberka należy piec w 3/4 przewidzianego czasu w naczyniu zamkniętym. W innym wypadku wyschną na tzw. wiór. Jeśli żeberka będą bardzo tłuste, w naczyniu podczas pieczenia zbierze się również pokaźna ilość tłuszczu. Jeśli się tak stanie, w ostatnim etapie pieczenia proponujemy go z naczynia usunąć. Dzięki temu żeberka ładnie się przypieką i nie będą pływać w tłustym sosie. Zapraszamy na przepis 🙂

Żeberka pieczone w piekarniku


Żeberka pieczone w piekarniku

Składniki: 

Mięso: 

  • żeberka wieprzowe paski: 1kg

Marynata: 

  • keczup pikantny: 100 g
  • miód: 1 łyżka
  • czosnek: 3 ząbki
  • wędzona papryka: 1 łyżeczka
  • cynamon: 1/2 łyżeczki
  • sos sojowy: 3 łyżki
  • sok z cytryny lub pomarańczy: 1,5 – 2 łyżki
  • jabłko: 1 szt.
  • ostra papryka: 1 łyżeczka
  • pieprz i sól do smaku

Żeberka pieczone w piekarniku


Żeberka pieczone w piekarniku

Przepis:

Przygotowanie 

Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na marynatę oraz żeberka.

Jabłko obierz i usuń gniazdo nasienne. Następnie pokrój jabłko w drobną kostkę. Do małego rondelka dodaj dwie łyżki wody oraz pokrojone jabłko. Podgrzewaj, aż pokrojone jabłko się rozpadnie. Następnie przy pomocy widelca zrób z niego puree.

Wymieszaj pozostałe składniki marynaty z musem jabłkowym. Pamiętaj, że sos sojowy jest dość słony, wiec spróbuj marynatę, zanim dodasz sól.

Umyte, osuszone i pokrojone na porcje żeberka przełóż do marynaty i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Żeberka pieczone w piekarniku

Pieczenie 

Przełóż żeberka do zamykanego naczynia żaroodpornego i polej pozostałą marynatą. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni (góra – dół) piekarnika na 80 – 90 minut.

Jeśli podczas pieczenia powstanie dużo płynu, a zależy Ci na tym, by mięso lepiej się przypiekło, możesz ostrożnie pozbyć się płynu. Żeberka natomiast posmarować mieszanką keczupu i sosu sojowego. W proporcji: keczup – 4 łyżki, sos sojowy: 1 łyżka.

Zdejmij przykrycie i zostaw w piekarniku jeszcze na 20 – 30 minut, aż żeberka się ładnie zrumienią.

Podany przez nas czas, w którym żeberka powinny się upiec jest może być nieco inny. Wszystko zależy od mięsa, jakie udało nam się kupić. Miarodajnym wyznacznikiem tego, czy żeberka są gotowe jest swobodnie dająca wyciągnąć się kostka.

Życzymy smacznego!

Żeberka pieczone w piekarniku

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *