Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i szybkie śniadanie na ciepło lub błyskawiczny obiad, zobacz przepis na chrupiące tosty à la pizza. Prosta w przygotowaniu przekąska, dzięki której w bardzo krótkim czasie zaspokoisz największy głód. Wystarczy, że masz w domu chleb tostowy lub zwykły. Oprócz pieczywa, przyda się także kilka plasterków kiełbasy, nieco startego sera oraz trochę sosu pomidorowego. Do tostów możesz ewentualnie dodać inne składniki, jakie aktualnie masz w lodówce. Pomysł jest niezwykle prosty i uniwersalny, wiec na tostach możesz umieścić także szynkę, pomidorki koktajlowe i dodać nieco mozzarelli. Tosty jak pizza będą też idealnym przepisem dla wszystkich, którzy szukają pysznej przekąski karnawałowe na ciepło. Niekiedy potrzebujemy zjeść coś na szybko. Zazwyczaj wszystko dzieje się przez brak czasu, który nie pozwala nam na pracochłonne domowe jedzenie. Wówczas szukamy najprostszych, ale skutecznych rozwiązań. Chleb tostowy à la pizza jest pomysłem, który naszym zdaniem warto sprawdzić, a potem zapisać. Gorąco zapraszamy i polecamy!
Tosty à la pizza
Składniki:
- chleb tostowy: 9 kromek
- salami pepperoni lub cienka kiełbasa: kilka – kilkanaście plasterków
- ser mozzarella: 125 g
- ser cheddar lub gouda: 100 g
- szynka: kilka plasterków
- pomidorki koktajlowe: 3 szt.
- sos do pizzy lub klasyczny sos pomidorowy: ok. 10 – 12 łyżek
Możesz użyć chleba tostowego lub innego, jaki akurat masz pod ręką. Najlepiej sprawdza się jednak pieczywo białe.
Do naszego przepisu wykorzystaliśmy salami, ale dobrze sprawdzi się każda dobrej jakości kiełbasa pokrojona w bardzo cienkie plasterki.
Jeśli nie masz, mozzarellę możesz ostatecznie pominąć, ale warto ją dodać, ponieważ pięknie się topi i łączy składniki na chlebie. Cheddar lub goudę możesz zastąpić innym dobrze topiącym się i aromatycznym serem.
Pomidorki to też opcja, ale ładnie prezentują się na kanapkach. Możesz dodać też innych warzyw, ale nie przesadź z ich ilością.
Zamiast sosu do pizzy, możesz użyć przecieru pomidorowego. Ważne jest tylko, aby był dobrej jakości i nie rozwodniony.
Tosty à la pizza
Przygotowanie:
Tosty ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 3 – 4 minuty. Dzięki temu zabiegowi chleb nie będzie chłonął sosu w takim stopniu, jak pieczywo niepodpieczone.
Następnie ostrożnie wyjmij blachę z piekarnika. Na każdą kromkę nałóż odpowiednią ilość sosu.
Połóż kawałki szynki i posyp startą lub poszarpaną mozzarellą.
Połóż plasterki salami, pokrojone pomidorki oraz posyp startym serem cheddar, gouda lub innym.
Wstaw ponownie do piekarnika do momentu, aż sery się ładnie rozpuszczą.
Tosty pizza
Tosty pizza mają w sobie pyszny smak pizzy bez konieczności żmudnego przygotowywania ciasta. Każdy tost, to porcja, więc bardzo łatwo określić ile plasterków chleba potrzebujesz. Takie tosty, to również sposób na szybkie i ekonomiczne zaspokojenie ochoty na pizzę. Tym bardziej, że ich przygotowanie zajmie tylko kilka minut! Każdy z nas ma również ulubione dodatki, dzięki czemu tosty możesz wzbogacić w różny sposób. To też wreszcie świetny sposób na wykorzystanie kawałków wędlin, serów oraz warzyw, które trzymasz w lodówce. Podanie dodatków w postaci pomidorów, papryki, szpinaku lub cebuli, to jeden z lepszych zabiegów, aby pokazać dzieciom, że właśnie warzywa mogą być smaczne i wszechstronne.
Do tostów pizza możesz również użyć sera koziego, fety, posiekanego kurczaka, pieczarek, suszonych pomidorów oraz boczku. Tosty mozesz podać z frytkami i lekką sałatką jak np. sałatka grecka. Poznaj również inne nasze pomysł na szybkie przekąski z chlebem w roli głównej. Polecamy pyszne zapiekanki gyros, chrupiące zapiekanki z chleba tostowego oraz tradycyjne, domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Pyszne są również gorące kanapki z piekarnika, a także bardzo proste, czosnkowe kromeczki chlebowe. Polecamy też zapiekanki po cygańsku z Bloga kulinarnego Dieta Moja Pasja.
Życzymy smacznego!