Blog posts

Zapiekanka makaronowa z brokułami i jajkiem

Zapiekanka makaronowa z brokułami i jajkiem

bez mięsa, Jednogarnkowe, Makaron, Obiady, Zapiekanka

Pyszna zapiekanka makaronowa z brokułami, jajkiem i aromatycznym sosem serowym. Ten prosty przepis na zapiekankę makaronową, to świetna propozycja na pachnące danie z piekarnika. Chrupiący brokuł, delikatne gotowane jajka oraz makaron penne tworzą idealną kompozycję smaków. Podkreśla ją dodatkowo aromatyczny sos serowy. Jak zrobić zapiekankę z makaronem i brokułami? Nasz przepis krok po kroku pozwoli przygotować ją bez żadnego problemu.

Zapiekanka z brokułami i makaronem w sosie serowym to propozycja na pyszne danie bezmięsne. Mimo jego braku, zapiekanka jest jednak bardzo pożywna i sycąca. Zapiekanka makaronowa z brokułami i jajkiem jest z pewnością godnym uwagi pomysłem na proste i jednocześnie pyszne danie dla całej rodziny. Ze składników przez nas podanych przygotujesz zapiekankę dla dwóch – trzech osób. W razie konieczności dostosuj ilość produktów do własnych potrzeb.

Makaron zapiekany z brokułami i serem nie byłby tak pyszny, gdy nie dodane do niego przed zapieczeniem gotowane jajka. Klasyczny składnik, który świetnie komponuje w połączeniu z brokułem oraz sosem czosnkowym lub chrzanowym. Mamy szczerą nadzieję, że Wam również posmakuje. Dla nas to bez wątpienia ulubiona zapiekanka makaronowa z sosem serowym i jajkami.

Zapiekanka makaronowa przepisy, które skutecznie sprawdzają się jako doskonały obiad jednogarnkowy z piekarnika. Zapiekanka z kurczakiem, z mięsem mielonym, z szynką oraz warzywami, to tylko kilka z naszych ulubionych pomysłów. Nasza zapiekanka z brokułami zachęca do degustacji już samym zapachem podczas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika serwuj na gorąco. Rewelacyjnie smakuje podana z sosem czosnkowym. Jak zrobić zapiekankę makaronową z brokułami? Zapraszamy na przepis i polecamy!

Zapiekanka makaronowa z brokułami i jajkiem


Zapiekanka makaronowa z brokułami i jajkiem

Składniki 

  • brokuł: 1 szt.
  • jajka: 4 – 5 szt.
  • makaron pióro: 200 g
  • ser żółty: 100 g
  • ser feta: 100 g
  • mleko: 100 ml
  • cukier: 1 łyżka
  • sól: 1 łyżka
  • sok z cytryny: 2 łyżki

Zapiekanka makaronowa z brokułami i jajkiem


Zapiekanka makaronowa z brokułami i jajkiem

Przepis 

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, a następnie kroimy w ćwiartki.

Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu al – dente.

Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. W garnku doprowadzamy do wrzenia 2,5 – 3 l wody. Dodajemy sól, cukier oraz sok z cytryny i do gotującej się wody ostrożnie wrzucamy różyczki brokułu. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 7 – 10 minut bez przykrycia. Następnie łyżką cedzakową przekładamy do miski z bardzo zimną wodą i w niej na chwilę zostawiamy. Potem brokuł odcedzamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Fetę kroimy na kawałki. W rondelku zagotowujemy mleko. Następnie zestawiamy z palnika i dodajemy sery. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Jeżeli sery nie chcą się dobrze rozpuścić, stawiamy ponownie na palnik i podgrzewamy, aż sos uzyska jednolitą konsystencję. Ewentualnie doprawiamy.

W naczyniu do zapiekania układamy ugotowany makaron, brokuł, ćwiartki jajek. Następnie całość polewamy sosem serowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na półkę nieco niżej niż środek. Zapiekamy ok 10 – 15 minut.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na zapiekanki. Polecamy: naleśniki zapiekane z kurczakiem i serem, wiejska zapiekanka z mięsem mielonym, oraz zapiekanka turecka.

Życzymy smacznego!

Zapiekanka makaronowa z brokułami i jajkiem

 

Zapiekanka makaronowa z brokułami i jajkiem

3 Comments

  1. Bernadeta
    18 lutego 2021 at 15:43
    Reply

    Witam, wszystko dobrze wyszło, oprócz sera rozpuszczonego w gorącym mleku… Totalna klapa, zrobiła się kluska jak ser topiony, nie rozpuścił się… Co prawda, nie dodałam sera feta bo nie przepadamy, ale troszkę więcej sera żółtego… Tak że lepiej posypać startym serem, lub zimne mleko z rozmąconym jajkiem i startym serem.

    • KuchniaNaWypasie
      19 lutego 2021 at 14:05

      Jeżeli ser był prosto z lodówki, mógł na tyle obniżyć temperaturę mleka, że zmiękł, ale się nie rozpuścił.
      Aby temu zaradzić należy go podgrzewać do momentu, aż powstanie płynny sos.
      Kluską należy się nie przejmować, powinna się roztopić. Potrzeba jej tylko odpowiedniej temperatury:)
      Pozdrawiamy.

  2. Magda
    19 lutego 2021 at 17:26
    Reply

    Robię często sos serowy ale nie na mleku tylko używam śmietanki. Do podgrzanej dodaję sery, cały czas mieszam, a garnek jest na malutkim ogniu. Zawsze wychodzi mi pyszny i aksamitny

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *