Blog posts

Kurczak pieczony

Kurczak pieczony

Jednogarnkowe, Kurczak, Obiady, Święta, Z piekarnika

Sprawdzony sposób na pyszny obiad z piekarnika, czyli soczysty kurczak pieczony w piwie pszenicznym. Ten kurczak jest dokładnie taki, jak najbardziej lubimy, czyli ze złocistą, chrupiącą skórką i delikatnym i pachnącym mięsem w środku. Subtelne zapachy cytrusowo – piwne, uwalniające się trakcie pieczenia, sprawiają, że kurczak jest wyjątkowo aromatyczny. Przepis na kurczaka pieczonego w całości polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na obiad z drobiem dla całej rodziny.

Nasz kurczak pieczony jest w naczyniu żaroodpornym. Na początek polecamy przygotować “pastę” z masła, czosnku oraz ziół i wetrzeć ją pomiędzy skórę, a mięso. Czystego kurczaka faszerujemy następnie połówkami pomarańczy oraz czosnkiem i wkładamy do naczynia. Pieczemy polewając go pszenicznym piwem. Z płynu, który wytworzył się w czasie pieczenia warto przygotować pyszny, aromatyczny i szybki sos, który idealnie uzupełni smak pieczonego drobiu.

Kurczak pieczony w całości jest doskonałym pomysłem szczególnie na niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Nie ma nic lepszego, niż soczysta kura, która wypełnia aromatem cały dom, a Ty nie możesz się doczekać, kiedy się wreszcie upiecze 🙂 Ale to właśnie kości i skóra kurczaka powodują, że pieczony w całości jest tak wyjątkowy w smaku. Cały kurczak z piekarnika, to obiad z jednego naczynia, a więcej kolejny plus dla “ręcznej” lub mechanicznej zmywarki 😉 Jak zrobić pieczonego kurczaka? Zapraszamy na przepis!

Kurczak pieczony


Kurczak pieczony 

Składniki 

Na mięso: 

  • kurczak z wolnego wybiegu: 2 – 2,2 kg
  • pomarańcze: 2 szt.
  • czosnek: 6 ząbków
  • piwo pszeniczne: 0,5 l
  • miękkie masło: 2 łyżki
  • majeranek: 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • sól: 2 x 1 łyżeczka

Do sosu: 

  • mąka ziemniaczana lub kukurydziana: 1 płaska łyżeczka

Kurczak pieczony


Kurczak pieczony 

Przepis 

Kurczaka polecamy wymoczyć przez ok 1 godzinę w solance (na 1 litr wody/czubata łyżka soli). Następnie dokładnie go suszymy.

W małej miseczce mieszamy masło z pieprzem ziołowym, majerankiem i dwoma ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku i 1 łyżeczką soli.

Delikatnie przesuwamy palcami między skórą kurczaka, a mięsem, rozluźniając skórę i uważając, żeby jej nie rozerwać. Wciskamy masło pod skórę na piersi i podudzia tak daleko jak sięgną nam palce. Możemy też skorzystać z pomocy drewnianej łyżki. Następnie masujemy skórę kurczaka od zewnątrz, aby równomiernie rozprowadzić masło.

Drugą łyżeczką soli doprawiamy kurczaka w środku, wkładamy przekrojone pomarańcze oraz 4 ząbki czosnku. Nogi kurczaka związujemy przy pomocy sznurka lub nici.

Umieszczamy kurczaka w żaroodpornym naczyniu lub gęsiarce.

Polewamy obficie piwem, zamykamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkową półkę (góra/dół) i pieczemy godzinę na każdy kilogram mięsa. Co 15 – 20 minut polewamy kurczaka piwem. Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie i pozwalamy, aby skórka ładnie się zrumieniła.

Kurczaka wyjmujemy odstawiamy na chwilę, aby mięso odpoczęło. W tym czasie z płynu, który powstał podczas pieczenia zbieramy nadmiar tłuszczu, a płyn przelewamy do rondla. Podgrzewamy i zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy.

Zobacz również inne nasze przepisy z kurczakiem w roli głównej. Polecamy fit kurczaka z ryżem i warzywami oraz roladki z kurczaka z serem feta. Sprawdź także pomysł na kurczak z KFC – przepis na panierkę, a także kurczak z makaronem w sosie. Pyszny jest również kurczak pieczony w piekarniku z warzywami.

Życzymy smacznego!

Kurczak pieczony

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *