Blog posts

Krupnik z kapustą kiszoną

Krupnik z kapustą kiszoną

Dania mięsne, Kuchnia regionalna, Zupy

Krupnik z kapustą kiszoną, czyli kapuśniak kujawski. To przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę na wieprzowinie z kością. Jeśli lubisz tradycyjny krupnik, to z pewnością i ta wersja również Ci posmakuje. Kapuśniak kujawski możesz również przygotować w wersji postnej, która też jest wyjątkowo smaczna. Na naszym Blogu jest już przepis na kapuśniak z kaszą jęczmienną, pochodzący z Mazowsza, który jednak nieco się różni od prezentowanej dziś zupy. Przede wszystkim sposobem podania, ponieważ zupa była serwowana z okraszonymi słoniną i cebulą ziemniakami, ale nie w jednym naczyniu. Jak zawsze przed przygotowaniem warto zadbać o dobrej jakości składniki, czyli porządnie ukiszoną swojską kapustę oraz ładne paski żeberek. Zapraszamy na przepis i gorąco polecamy!

Szklanka ma 250 ml

Krupnik z kapustą kiszoną


Krupnik z kapustą kiszoną

Składniki: 

  • żeberka wieprzowe paski: 600 – 700 g
  • kapusta kiszona: 400 – 500 g
  • ziemniaki: 500 g
  • kawałek wędzonego boczku (ok. 50 – 70 g)
  • kasza jęczmienna: 1/2 – 3/4 szklanki
  • marchewka: 1 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • kawałek selera
  • opalona cebula: 1 szt.
  • liść laurowy: 1 szt.
  • ziele angielskie: 2 – 3 ziarna
  • suszone grzyby: 2 – 3 szt.
  • majeranek: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Krupnik z kapustą kiszoną


Krupnik z kapustą kiszoną

Przygotowanie: 

Żeberka dokładnie myjemy i kroimy na porcje. Włoszczyznę obieramy.

Mięso oraz warzywa przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy suszone grzyby oraz opaloną cebulę i zalewamy 2 litrami przefiltrowanej wody. Gotujemy do miękkości mięsa.

Wywar mięsny przecedzamy. Na talerz przekładamy żeberka, grzyby oraz warzywa. Następnie wywar dzielimy na dwie równe części.

W jednej gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną. W drugiej części gotujemy do miękkości pokrojoną kapustę kiszoną.

Ugotowaną pietruszkę, marchew oraz selera kroimy w kostkę lub plasterki. Mięso z żeberek oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni podsmażamy na rumiano boczek.

Gdy kapusta, ziemniaki oraz kasza są już miękkie, zlewamy wszystko do jednego garnka. Dodajemy mięso, warzywa oraz boczek. Doprawiamy roztartym majerankiem oraz solą i pieprzem.

Polecamy również nasz przepis na tradycyjny krupnik, a także na klasyczny kapuśniak z kiszonej kapusty. Godna uwagi jest również kapustnica, czyli kapuśniak po słowacku oraz nasza domowa zupa ziemniaczana. Warto również wypróbować przepis na krupnik na żołądkach.

Życzymy smacznego!

Krupnik z kapustą kiszoną

 

Krupnik z kapustą kiszoną

Napisz komentarz