Blog posts

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasta, Ciasta z owocami, Szybkie ciasta, Tanie ciasta

Pyszna tarta ze śliwkami i chrupiącą kruszonką, to idealny, letni deser do kawy i herbaty, który przygotujesz w nie więcej niż godzinę. Jeśli lubisz śliwki i szukasz bardzo prostego pomysłu na ciasto, zobacz koniecznie nasz przepis! Soczyste śliwki z odrobiną słodyczy i cynamonu oraz przepyszne maślane ciasto z nutą wanilii skuszą każdego! Zastanawiasz się nad tym: Co zrobić ze śliwek? lub Jakie ciasto zrobić ze śliwkami?

Tarta ze śliwkami pod kruszonką, to idealne ciasto na letnie upały, ponieważ nie ma obawy, że coś się nam rozjedzie lub rozpłynie. Tarta to również ciasto, w którym na pewno nie ma ryzyka zakalca:) W sezonie warto użyć śliwek lekko kwaśnych, nie do końca dojrzałych. Dzięki temu zostanie zachowana idealna równowaga pomiędzy nimi, a słodkim ciastem.

Ten wyjątkowo prosty przepis na tartę ze śliwkami i kruszonką polecamy nie tylko na lato. Tartę możesz również przygotować ze śliwek mrożonych. Zasada wykonania jest dokładnie taka sama, jak w przypadku śliwek świeżych. Należy tylko pamiętać, że śliwki zamrożone układamy bezpośrednio na ciasto i od razu pieczemy. Nie rozmrażamy ich wcześniej.

Tarta ze śliwkami przepis, który z pewnością warto zapisać. Sprawdzi się na pewno wówczas, gdy przyjdzie nam ochota na szybki deser ze śliwkami i kruszonką. Jak zrobić tartę ze śliwkami? Zapraszamy na przepis!

Tarta ze śliwkami i kruszonką


Tarta ze śliwkami i kruszonką 

Składniki:

  • mąka pszenna: 300 g
  • masło: 100 g
  • cukier: 80 g
  • jajko: 1 szt.
  • cynamon: 1 płaska łyżeczka
  • ekstrakt waniliowy: 0,5 łyżeczki
  • śliwki: 300 – 400 g
  • opcjonalnie: 2 – 3 łyżki zimnej wody

Tarta ze śliwkami i kruszonką


Tarta ze śliwkami i kruszonką 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być zimne.

Do misy malaksera przesiej mąkę, dodaj cukier, wanilię, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz 1 łyżkę zimnej wody. Krótko zmiksuj, aż powstanie masa na wzór kruszonki. Jeżeli jest zbyt drobna, dodaj jeszcze 1 łyżkę wody.

Formę do tarty (jeśli rant jest nieodpinany) wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp 3/4 przygotowanego ciasta. Lekko wyrównaj powierzchnię.

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Z czystych śliwek usuń pestki. Rozłóż połówki śliwek skórką do spodu i posyp cynamonem. Jeśli śliwki są bardzo kwaśne, posyp je również łyżką cukru. Na śliwki wysyp resztę ciasta.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowa półka/ góra -dół) i piecz ok. 45 – 50 minut, aż kruszonka się ładnie zrumieni.

Gdy ciasto lekko ostygnie, wyjmij z formy i oprósz cukrem pudrem.

Pyszna jest również nasza szarlotka szwedzka z cynamonem, a także ciasto widelcem mieszane z owocami. Jeśli lubisz ciasta bez pieczenia, polecamy ciasto z malinami i mascarpone na biszkoptach oraz malinową chmurkę na herbatnikach.

Życzymy smacznego!

Tarta ze śliwkami i kruszonką

1 Comments

  1. Renata
    2 września 2021 at 5:10 pm

    Super-pyszności -aż ,ślinka cieknie-wyśrubuje -i dziękuję -bardzo.

Napisz komentarz