Blog posts

Ciasto Wonder Poppy

Ciasto Wonder Poppy

Ciasta i desery, Święta, Wypieki, Z piekarnika

Ciasto Wonder Poppy, to bardzo prosty w przygotowaniu deser drożdżowo – makowy. Przepis na to oryginalne ciasto dostaliśmy od znajomej Polki mieszkającej z Anglii. Jak widać, ciasto jest bardzo efektowne i wyjątkowo pyszne. Pulchne, pachnące bakaliami, migdałami i makiem. Sprawdzi się na wyjątkowych okazjach, ale również jako świetny dodatek do kawy i herbaty na co dzień i na weekend. Jeśli lubisz więc domowe wypieki, ale nie przepadasz za ich długim przygotowywaniem, to ciasto Wonder Poppy będzie dla Ciebie idealne.

Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych propozycji na pyszne desery. Min. przepisów na ciasto kokosowe na biszkopcie, pyszne ciasto piernikowe z kremem mlecznym, oraz doskonałego miodownika bez pieczenia.

Ciasto Wonder Poppy


Ciasto Wonder Poppy

Składniki:

Ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 120/130 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • kilka kropli wanilii
  • szczypta soli
  • 4 – 5 łyżek roztopionego masła
  • 1 saszetka suchych drożdży

Masa makowa:

  • 100 g maku mielonego
  • 120 ml gorącego mleka
  • pół szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka budyniu lub mąki
  • miód
  • 1 łyżka amaretto
  • 1 jajko

Ciasto Wonder Poppy

Wykonanie:

1. Do ciepłego mleka wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.

2. Dodajemy jajka, wanilię, sól i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, aż mąka się wchłonie.

3. Polewamy roztopionym, przestudzonym masłem, wyrabiamy minutę. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

4. Kiedy ciasto wyrasta gorącym mlekiem zalewamy mak i odstawiamy na 5 minut. Jeżeli masa stanie się zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek mleka.

5. Do masy makowej dodajemy bakalie, orzechy oraz obrane i starte na grubych oczkach jabłko, a także amaretto i miód do smaku. Na koniec dodajemy jajko i budyń lub mąkę. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.

6. Tortownicę 22 – 23 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Następnie wykładamy ciasto i wyrównujemy. Palce maczamy w oleju i wygniatamy w cieście kilka równych kręgów ( jak na zdjęciu ).

Ciasto Wonder Poppy


Każdą przestrzeń wypełniamy masą makową. Możemy to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego lub przy pomocy dwóch łyżeczek. Na koniec przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.

Ciasto Wonder Poppy

7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie wstawiamy ciasto i pieczemy ok pół godziny. Jeżeli wierzch się mocno rumieni, należy go przykryć papierem do pieczenia.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy w inny ulubiony sposób.

Smacznego!

Ciasto Wonder Poppy

Ciasto Wonder Poppy

 

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *