Pyszny zestaw swojskich składników, który zawsze nam smakuje, czyli tradycyjna sałatka jarzynowa. Sekretem naszej jest użycie warzyw z rosołu, które wyjątkowo wzbogacają jej smak. Przechodzą bowiem smakiem mięsa i przypraw z którymi się gotowały. Najpopularniejsza klasyczna sałatka, którą wszyscy doskonale znamy i która bez wątpienia należy do naszych ulubionych. Z pewnością można powiedzieć, że to wręcz sałatka kultowa, bez której nie mogą się odbyć żadne święta. To wyjątkowa sałatka, której smak znają wszyscy, bez względu na to, czy mieszkają nad morzem, w górach, czy na Warmii.
Każda gospodyni z pewnością posiada swój sekret na wyjątkowość przygotowywanej przez siebie sałatki warzywnej. Właśnie w tym tkwi jej wyjątkowość, mimo użycia tych samych składników. Zmienność proporcji w tej pysznej sałatce powoduje bowiem, że każda smakuje nieco inaczej.
Przedstawiamy dziś nasz przepis na sałatkę jarzynową i mamy nadzieję, że przypadnie wam do gustu.
Składniki na sałatkę jarzynową:
Gotowane warzywa:
- ziemniaki: 3 średnie szt.
- marchew: 2 średnie
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 1/2 szt.
Oraz:
- jajka gotowane na twardo: 2 szt.
- cebula: 1 szt.
- ogórek kiszony: 2 – 3 szt.
- jabłko: 1 szt.
- groszek zielony: 0,5 puszki
- majonez: kilka łyżek
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować sałatkę jarzynową:
1. Wszystkie składniki (oprócz groszku) kroimy w kostkę. Groszek wykładamy na sito i przelewamy wodą.
2. Wszystkie składniki mieszamy razem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Oto inne nasze pyszne sałatki:
Pyszna sałatka z jakiem i ogórkiem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem na krakersach