Delikatne rogale z białym makiem – marcińskie, ze zwykłego ciasta drożdżowego to nasza propozycja na łatwiejszą wersję tego pysznego wypieku. Oryginalny przepis na te rogale jest dość pracochłonny, ponieważ wymaga przygotowania ciasta półfrancuskiego. Co jak wiadomo nie jest sztuką ani łatwą, ani szybką. My proponujemy przepis na równie pyszne rogale, dużo mniejszym nakładem pracy. Nasze rogale marcińskie są ze zwykłego ciasta drożdżowego. Są tak proste w przygotowaniu, że każdy sobie z nimi poradzi.
Rogale marcińskie, to wypiek wzorowany na certyfikowanych rogalach świętomarcińskich. Wspólną cechą jest nadzienie z białego maku i bakalii. Trzymając się tego wzorca, upiekliśmy naszą wersję i mamy nadzieję, że się Wam spodoba.
ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM – MARCIŃSKIE
Składniki na 16 rogali:
Przepis na ciasto => LINK
Nadzienie:
- biały mak: 250 g
- migdały płatki: 100 g
- orzechy włoskie: 100 g
- kandyzowana skórka pomarańczowa: 5 łyżek
- rodzynki: 50 g
- długie biszkopty: 4 szt.
- miód naturalny: 2 łyżki
- amaretto: 50 ml
- gęsta śmietana: 2 łyżki
- jajko: 1 szt.
- cukier puder
- mleko: 0,5 litra
Lukier:
- sok z cytryny: 2 łyżki
- cukier puder
Oraz:
- jajko: 1 szt.
- orzechy włoskie: 5 szt.
ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM – MARCIŃSKIE
Wykonanie:
1. Ciasto przygotowujemy według w/w przepisu i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Gorącym mlekiem zalewamy mak i odstawiamy na 30 minut.
3. Migdały, orzechy, rodzynki siekamy drobno tak, aby były zbliżone wielkością do skórki pomarańczowej.
4. Odcedzony i odciśnięty z mleka mak mielimy w maszynce lub blendujemy. Dodajemy bakalie, pokruszone biszkopty oraz miód i śmietanę. Następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy także amaretto, jeśli nie chcemy alkoholu, możemy dodać olejek migdałowy. Próbujemy. Jeżeli smak nam odpowiada, dodajemy jajko i mieszamy. Na koniec ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem.
5. Połowę ciasta wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Następnie kroimy na 8 części (trójkąty), każdą smarujemy nadzieniem i zwijamy rogaliki zaczynając od szerszej strony. To samo wykonujemy z resztą składników. Rogaliki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut, aby wyrosły.
6. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy jajkiem i pieczemy w 180 stopniach na środkowej półce przez 15 – 20 minut.
7. Do soku z cytryny dodajemy 4 – 5 łyżek cukru pudru i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Na koniec lukrem smarujemy wystudzone rogaliki i posypujemy posiekanymi orzechami. Nam skończyły się włoskie i udekorowaliśmy ziemnymi. Jak widać też się sprawdziły 🙂.
Inne nasze słodkości:
CIASTO PRINCE POLO – BEZ PIECZENIA
Smacznego!