Blog posts

Knedle serowe z truskawkami

Knedle serowe z truskawkami

Dla dzieci, Pierogi i kluski

Nasz ulubiony przepis na mięciutkie knedle serowe z truskawkami. Mimo że wyglądają rewelacyjnie, są bardzo proste w przygotowaniu, a większość składników zapewne masz w domu lub kupisz w lokalnym sklepie! Po prostu wymieszaj twaróg, jajko oraz mąkę, aż powstanie miękkie ciasto. Potem wystarczy podzielić ciasto na równe części i zawinąć w nie świeże truskawki. Teraz już tylko kilka minut do porcji pachnących i delikatnych knedli z truskawkami! Brzmi łatwo? Spróbuj i przekonaj się sam! Podaj jako letnie danie główne bądź deser, polej kwaśną śmietaną i posyp cukrem lub serwuj na słono z bułką tartą z masełkiem. We wszystkich wersjach są pyszne!

Kluczowym składnikiem przepisu na knedle twarogowe z truskawkami jest dobrej jakości twaróg lub jak kto woli ser wiejski. To właśnie on nadaje knedlom odpowiedniej elastyczności i delikatnego, wręcz sernikowego smaku. O ile nasze knedle ze śliwkami czerpały ze sprawdzonego przepisu na ciasto ziemniaczane, o tyle tu skorzystaliśmy z lekko zmodyfikowanego ciasta na klasyczne kluski leniwe. Sekretem jest odpowiednia temperatura składników, a więc i ostatecznie samego ciasta. Dzięki naszym wskazówkom knedle nie wyjdą nigdy zbyt twarde, ani też za miękkie. Dowiesz się również, co zrobić, żeby knedle z owocami mrożonymi wyszły tak samo pyszne!

Podobnie jak nasz przepis na pierogi z truskawkami, również i ten na knedle z twarogu z truskawkami jest uniwersalny. Dzięki temu jako nadzienia, możesz użyć dowolnych owoców sezonowych. Pozwala to z kolei od wiosny, aż do jesieni cieszyć się dowolnymi smakami knedli. I tu świetnie sprawdzą się jagody, wiśnie, brzoskwinie, śliwki, a nawet mirabelki. Wybierz zawsze dojrzałe, ale jędrne owoce, dobrej jakości oraz najlepiej domowy, ale nie mokry twaróg, a Twoje knedle z pewnością rozpieszczą całą rodzinę zwiewnością ciasta oraz zapachem truskawkowego nadzienia! Jeśli knedle z sera białego z truskawkami, to jedno z Twoich ulubionych dań z dzieciństwa, w dodatku wypełnione letnimi wspomnieniami, koniecznie zobacz nasz przepis! Zapraszamy!

Knedle serowe z truskawkami


Knedle serowe z truskawkami 

Składniki: 

Na knedle:

  • twaróg półtłusty: 450 – 500 g
  • jajko: 1 szt.
  • mąka ziemniaczana: 2 łyżki
  • mąka pszenna: 2 łyżki
  • truskawki: 16 – 20 szt.
  • mąka do podsypania

Do podania: 

  • śmietana 18 %
  • cukier

Knedle serowe z truskawkami


Knedle serowe z truskawkami przepis 

Przygotowanie:

Aby przygotować pyszne knedle serowe, oprócz w/w składników potrzebujesz tylko garnek, miskę oraz łyżkę cedzakową. Pamiętaj, aby produkty na ciasto, trzymać do końca w lodówce.

Na początek przygotuj truskawki. Umyj i dokładnie osusz, usuń szypułkę. Jeśli jest taka możliwość uszykuj owoce o zbliżonej wielkości.

Zimny twaróg przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem. Wymieszaj razem z jajkiem. Przełóż do szerokiej miski. Dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj przy pomocy łyżki, aby nie ogrzewać dłonią ciasta.

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę stołową soli i zmniejsz moc palnika.

Następnie delikatnie oprósz dłonie mąką i odrywaj odpowiednią porcję ciasta, szybko uformuj kulkę i spłaszcz na niezbyt cienki placek. Na środek włóż truskawkę i ponownie uformuj kulkę zamykając dokładnie owoc w środku. W ten sam sposób przygotuj knedle z pozostałej części składników.

Przy pomocy łyżki cedzakowej zanurz knedle w wodzie. W zależności od wielkości garnka, gotuj nie więcej niż po kilka knedli na raz.

Jak długo gotować serowe knedle truskawkowe? Od momentu gdy wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze ok. 5 – 7 minut. Ponownie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij ugotowane knedle i przełóż na talerz. W ten sposób ugotuj pozostałe kluski.

Knedle serowo – truskawkowe podawaj z podsmażoną na maśle bułką tartą, z kwaśną śmietaną posypaną brązowym cukrem lub gałką lodów.

Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy knedle serowe z truskawką można zamrozić, to jak najbardziej tak! W tym celu surowe (bez gotowania) knedle ułóż tak, aby się nie stykały na duży talerz lub deskę do krojenia i wstaw do zamrażarki. Po zamrożeniu podziel na odpowiednie dla Ciebie porcje przełóż do woreczków ze struną. Przechowuj w zamrażarce. Wrzucaj zamrożone bezpośrednio na wrzącą wodę.

Jeżeli chcesz ugotować knedle z truskawkami mrożonymi, pamiętaj, aby każdą truskawkę obtoczyć najpierw w cukrze pudrze, a następnie w mące ziemniaczanej. Tak przygotowana „otulina” wchłonie podczas gotowania wodę, która niewątpliwie wytrąci się z mrożonej truskawki. Owoce następnie delikatnie „zawiń” w ciasto i dalej postępuj zgodnie z przepisem.

Zobacz również nasz sprawdzony sposób na knedle z twarogu i kaszy manny.

Smacznego!

Knedle serowe z truskawkami przepis

Knedle serowe z truskawkami

Napisz komentarz