Pyszna, domowa zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą. Pachnące, ziemniaczane danie z kilku składników w kremowym, śmietanowym sosie. To z pewnością idealny pomysł na niedrogi, rodzinny obiad z piekarnika. Wiemy, że wielu z Was lubi większe porcje, aby je można odgrzać następnego dnia. Ta zapiekanka doskonale się do tego nadaje. Jeśli się na to zdecydujesz, po prostu zwiększ odpowiednio proporcje na zapiekankę. Co więcej, wszystkie składniki możesz przygotować wcześniej, przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki. Następnego dnia uzupełnić wszystko domowym sosem i wstawić do piekarnika. Tym sposobem, możesz również wykorzystać resztki, które często zalegają w naszych lodówkach.
Pierwszym krokiem jest ugotowanie ziemniaków. Ten zabieg sprawi, że ziemniaki staną się bardziej kremowe i aromatyczne. Dzięki temu, że od początku pieczenia będą miękkie, idealnie przejmą część pozostałych smaków z zapiekanki. W czasie, gdy ziemniaki będą się gotować, przygotujesz resztę składników. Wystarczy, że lekko zeszklisz cebulkę. Możesz podsmażyć również kiełbasę, my tym razem tego nie zrobiliśmy. Zapiekanka składa się więc z dwóch etapów, czyli wstępnego przygotowania składników oraz połączenia ich w naczyniu i pieczenia. Tym razem, naszą zapiekankę przygotowaliśmy z kiełbasą wiejską, ale możesz użyć kiełbasy podwawelskiej, śląskiej lub innej, którą akurat masz w lodówce.
Kiedyś najczęściej przyrządzaliśmy ziemniaki z kiełbasą lub boczkiem na patelni. Ostatnio coraz częściej goszczą u nas zapiekane ziemniaki z kiełbasą z piekarnika. Ta wersja pojawia się na naszym stole nie tylko w weekend, ale również w pozostałe dni. Nasza zapiekanka jest z dodatkiem żółtego sera oraz mozzarelli. Pamiętaj, że przepis jest bardzo uniwersalny. Pomimo tego więc, że my lubimy jego dodatek w tym daniu, spokojnie możesz go pominąć. Sos do zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą polecamy dobrze doprawić ulubionymi ziołami, które podkręcą jego smak i zapach. Zapraszamy na przepis!
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Składniki:
Z podanych składników przygotujesz zapiekankę dla 3 osób.
- ziemniaki: 500 – 600 g
- kiełbasa: 300 g
- cebula duża: 2 szt.
- śmietana 18 %: 200 – 300 g
- jajka: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- majeranek: 1 łyżeczka
- posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
- posiekany koperek: 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju do smażenia
- starty żółty ser: ok. 100 g
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą – przepis
Przygotowanie:
Ziemniaki w całości ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź i odstaw do wystygnięcia.
Wystudzone ziemniaki oraz kiełbasę pokój w plasterki.
Cebulę pokój w piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Jeśli chcesz, pokrojoną kiełbasę również możesz podsmażyć.
Wymieszaj śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek, natkę pietruszki i koperek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodaj jajko i ponownie wymieszaj.
W naczyniu do zapiekania ułóż pokrojone ziemniaki na przemian z kiełbasą i cebulą. Składniki zalej sosem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Naczynia nie przykrywaj. Temperatura pieczenia, to 180 stopni. Czas pieczenia zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą, to ok. 35 – 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, wyjmij naczynie z piekarnika i posyp zapiekankę startym serem. Następnie wstaw na ostatnie minuty pieczenia, aby ser się rozpuścił.
Aby uzyskać nieco świeżości i ładnego koloru, po wyjęciu z piekarnika, posyp zapiekankę posiekanym koperkiem lub pietruszką.
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
Przepisy na zapiekanki ziemniaczane z kiełbasą dość często mają w składzie również inne dodatki. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji, spotkamy również zapiekanki ziemniaczane z cukinią, kapustą kiszoną, boczkiem lub jajkami. Oczywiście najczęściej dodawane są zamiennie. Z resztą dodatków nie należy jednak przesadzać, ponieważ większa ilość warzyw spowoduje, że zapiekanka podejdzie wodą. A za takim rezultatem z pewnością większość z Was nie przepada i my zresztą też.
Zapiekane ziemniaki z kiełbasą
Warto jeszcze wspomnieć, że ziemniaki możesz ugotować razem ze skórką, dzięki czemu będą jeszcze pyszniejsze po zapieczeniu. Jeśli zdecydujesz się tak zrobić, pamiętaj, aby przed przystąpieniem do obierania przelać ugotowane ziemniaki zimną wodą. Zdecydowanie lepiej będą się obierać. Zobacz również nasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym oraz na pyszną zapiekankę wiejską. Prosta w przygotowaniu jest też zapiekanka makaronowa z pieczarkami i boczkiem, a także zapiekanka z chleba tostowego.
Życzymy smacznego!
Kopeć Hanna
30 stycznia 2022 at 2:03 pmPysznie smakowało, zrobilam dokladnie według przepisu.
KuchniaNaWypasie
31 stycznia 2022 at 9:43 amSuper👍
Dziękujemy i pozdrawiamy🙂