Blog posts

Schab pieczony w boczku

Schab pieczony w boczku

Święta, Wędlina, Wieprzowina, Z piekarnika

Sprawdzony przepis na pyszny schab pieczony w całości, zawijany w plastry boczku. Idealny zarówno na zimno, jak też na ciepło jako pyszna pieczeń do obiadu. Boczek dodaje smaku i tłuszczu chudemu mięsu, jakim jest schab, dzięki czemu czyni je bardziej soczystym i aromatycznym. Schab owinięty boczkiem z piekarnika, to coś więcej niż tylko podkreślenie smaku mięsa. Sprawia również, że schab bardzo ładnie się prezentuje i może służyć na specjalne okazje. Jeśli szukasz więc aromatycznego, kruchego mięsa na kanapki lub do podania na stół, podczas wizyty rodziny lub przyjaciół, poznaj nasz przepis!

Chociaż schab pieczony z boczkiem w rękawie wymaga nieco więcej pracy niż tradycyjnie pieczona wieprzowina, to jednak naszym zdaniem warto poświęcić na ten przepis trochę czasu. Mięso jest bardzo kruche, aromatyczne, przechodzi delikatnie smakiem i zapachem wędzonego boczku. To sprawia, że mięso nabiera bardzo swojskiego charakteru. Nasz schab pieczony owijany boczkiem wędzonym polecamy wszystkim, którzy szukają pomysłu na pyszne, pieczone mięso w niestandardowej odsłonie. Mamy nadzieję, że znajdzie swoje miejsce na niejednym świątecznym stole i nie tylko! Zapraszamy na przepis!

Schab pieczony w boczku 


Schab pieczony w boczku 

Składniki:

  • schab w kawałku: 1,5 kg
  • boczek wędzony surowy w plastrach: 350 – 400 g

Marynata do mięsa: 

  • czosnek: 2 ząbki
  • musztarda sarepska: 1 łyżka
  • słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
  • ostra papryka w proszku: 1/4 łyżeczki
  • majeranek: 1 łyżka
  • pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
  • świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki
  • sól: 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy: 2 – 3 łyżki


Schab pieczony w boczku – przepis 

Przygotowanie: 

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na marynatę.

Mięso dokładnie nacieramy marynatą.

Boczek najlepiej kupić już w gotowych plastrach. Będą one jednakowej grubości, co pozwoli na estetyczne zawinięcie schabu.

W pierwszej kolejności kilkoma plastrami boczku zawijamy krótsze boki mięsa. Resztę boczku rozkładamy na blacie lub stole tak jak na zdjęciu. Bardzo ważne jest, aby plastry na siebie zachodziły (co najmniej 0,7 – 1 cm zakładu).

Następnie na środku kładziemy schab i ostrożnie, tak, aby nie pozrywać i zbyt mocno nie rozciągnąć, zawijamy na niego na przemian plastry boczku. Mięso zawijamy dość ciasno w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin.

Po wyjęciu z lodówki, schab wyjmujemy z folii i przekładamy do rękawa do pieczenia. Szczelnie zawijamy, wkładamy do naczynia do zapiekania i przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 – 20 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w środku mięso, aż do wystygnięcia.

Wystudzone mięso wyjmujemy z rękawa i podajemy na zimno jako dodatek do kanapek.

Schab z plastrami boczku może również służyć jako pyszna pieczeń do obiadu. Jeśli wybierzesz tę opcję, gorące mięso ostrożnie wyjmij z naczynia. Odstaw na ok. 15 – 20 minut, aby mięso „odpoczęło” i soki miały czas się w nim rozłożyć. Jeśli przekroisz od razu po upieczeniu, soki uciekną i mięso może być suche.

Z płynu, który powstał podczas pieczenia można w bardzo krótkim czasie przygotować pyszny sos. Wystarczy przelać go do niewielkiego garnka lub na patelnię, zagotować i lekko zagęścić odrobiną mąki. Mięso podzielić na porcje i podawać z sosem oraz dodatkami w postaci ziemniaków lub kaszy.

Zachęcamy również do sprawdzenia naszego przepisu na schab w sosie pieczarkowym, na pyszny schab na kanapki ze słoika oraz na kieszonki schabowe z serem. Doskonała jest też nasza rolada schabowa z mięsem mielonym, a także roladki schabowe w sosie serowym.

Życzymy smacznego!

Schab pieczony w boczku 

Schab pieczony w boczku 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.