Blog posts

Kapusta kiszona z boczkiem i kluskami

Kapusta kiszona z boczkiem i kluskami

Dania mięsne, Jednogarnkowe, Obiady, Pierogi i kluski

Aromatyczny, prosty obiad z kilku składników, czyli kapusta kiszona z boczkiem i kluskami. Idealnie sprawdzi się jako danie przygotowane z wyprzedzeniem. Co więcej, po odgrzaniu będzie jeszcze lepsze, ponieważ smaki z kapusty oraz mięsa przenikną do makaronu. Większość z nas wychowała się na kiszonej kapuście i znamy wiele sposobów na jej przyrządzanie. I choć nie ma wątpliwości, że kapusta kiszona zasmażana, domowy krupnik z kiszoną kapustą, czy też rewelacyjna postna kapusta z grzybami, są koncertowymi daniami tradycyjnej kuchni polskiej, to jest mnóstwo innych połączeń smakowych, w których kapusta kiszona odnajduje się wyśmienicie!

Przepis na kapustę kiszoną z boczkiem i kluseczkami jest bardzo elastyczny i bez problemu możesz go podzielić na połowę lub zwielokrotnić. Z łatwością przygotujesz więc zarówno porcję rodzinną jak też wersję dla jednej osoby. Swoboda, z jaką możesz ten przepis dostosować do własnych preferencji jest generalnie nieograniczona. Póki rodzina będzie się tłoczyć przy stole w oczekiwaniu na swoją porcję, to znak, że kąsek jest nadal smaczny i wiarygodny. Jeśli szukasz więc szybkiego, prostego, a przede wszystkim ekonomicznego dania, ten przepis na kiszoną kapustę z kluskami i boczkiem jest właśnie dla Ciebie! Zapraszamy!

Kapusta kiszona z boczkiem i kluskami


Kapusta kiszona z boczkiem 

Składniki:

Na kluski: 

  • mąka pszenna: 400 g
  • jajka: 4 szt.
  • woda: 1 szklanka (250 ml)
  • sól: 1/3 łyżeczki

Kapusta: 

  • kiszona kapusta: 500 – 600 g
  • cebula: 1 szt.
  • czosnek: 2 ząbki
  • boczek wędzony: 300 g
  • liść laurowy: 1 szt.
  • majeranek: 1 łyżka
  • pieprz ziołowy: 3/4 łyżeczki
  • sól oraz pieprz czarny do smaku
  • smalec domowy: 2 łyżki
  • woda lub bulion: 1 szklanka
  • posiekana natka pietruszki

Kapusta kiszona z boczkiem i kluskami


Kapusta kiszona z boczkiem – przepis

Przygotowanie:

Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować duży garnek, durszlak, niewielką miskę, deskę do krojenia oraz sporą patelnię.

Przy pomocy drewnianej łyżki wymieszaj jajka, wodę oraz sól. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Ciasto musi być gładkie, ale niezbyt mocno płynące. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki. Odstaw na 10 – 15 minut.

W czasie, gdy ciasto na kluski odpoczywa, spróbuj i przygotuj kapustę. Aby mieć większą kontrolę nad smakiem bardzo kwaśnej kapusty, wyciśnij z niej cały lub większość soku, a kapustę przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie posiekaj na mniejsze kawałki. Sok zostaw do wykorzystania na później.

Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć pokrojony boczek. Obsmaż na średniej mocy palnika, aż się ładnie zrumieni.

Następnie boczek zdejmij, a na pozostały tłuszcz dodaj pokrojoną w piórka lub kostkę cebulkę. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kiszoną kapustę i liście laurowe.

Jak zawsze, nie inaczej i w tym wypadku, kapusta kiszona potrzebuje podczas smażenia trochę płynu. W zależności jak kwaśne lubisz danie możesz tę kwaśność regulować już bezpośrednio na patelni. dodać soku z kiszonej kapusty, wody albo bulionu.

Im dłużej będziesz podsmażać kapustę, tym będzie miększa, a zarazem przybędzie jej smaku na początek nie przesadzaj również z dodawaniem soli. Na koniec dopraw kapustę majerankiem oraz pieprzem ziołowym

W dużym garnku zagotuj ok. 2 litrów wody. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj płaską łyżkę soli. Ciasto przekładaj porcjami na deskę do krojenia i przy pomocy noża zsuwaj niewielką ilość ciasta bezpośrednio na gotującą się wodę. Kluski gotuj na średniej mocy palnika ok. 5 minut lub do momentu wypłynięcia na wierzch. Następnie przy pomocy łyżki cedzakowej przełóż kluseczki na durszlak i przepłucz pod zimną wodą.

Jeśli masz urządzenie do robienia Spätzle, ciasto przepchnij przez maszynkę bezpośrednio do gotującej się wody, a gotowe kluski również przepłucz bardzo zimną wodą.

Do miękkiej kapusty dodaj ponownie przesmażony boczek oraz kluseczki. Wymieszaj wszystko dokładnie i podgrzewaj na niewielkim ogniu. Na koniec dopraw ostatecznie solą oraz pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Jeśli chcesz, dodaj więcej boczku lub kiełbasy. Masz w lodówce skrawki wędlin lub pieczonego/grillowanego mięsa? Świetnie! Do tego dania sprawdzi się idealnie! To jeden z lepszych sposobów na lodówkowe porządki.

Sprawdź też jak smakuje postna kapusta z fasolą.

Życzymy smacznego!

Kapusta kiszona z boczkiem i kluskami

Kapusta kiszona z boczkiem i kluskami

 

Napisz komentarz