Blog posts

Faszerowane ziemniaki z piekarnika

Faszerowane ziemniaki z piekarnika

Obiady, Warzywa, Wędlina, Z piekarnika, Ziemniaki

Bez wątpienia to wyjątkowo pyszny i prosty w przygotowaniu obiad, czyli faszerowane ziemniaki z piekarnika. Ziemniaki to jeden z naszych ulubionych sposobów na smaczne i łatwe danie. W tym przepisie wykorzystaliśmy gotowane ziemniaki w mundurkach. Przygotowaliśmy do nich proste, ale kolorowe nadzienie, które pięknie się prezentuje po zapieczeniu. Zwykłe, pospolite wręcz dania też mogą ładnie wyglądać i pysznie smakować. 

Do nadzienia możemy wykorzystać skrawki wędlin, resztkę sera, kawałek pomidora i papryki. Właściwie wszystko, co mamy. Farsz to inwencja każdego z Was. Najważniejsze w przepisie jest podanie ziemniaków w sposób, jaki zaprezentowaliśmy. Jeśli spodobał Ci się nasz pomysł i szukasz prostego, nieskomplikowanego dania na obiad, to zapraszamy na przepis. 

FASZEROWANE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA


FASZEROWANE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA

Składniki:

  • ziemniaki duże: 5 – 6 szt.
  • ser żółty: ok. 50 g
  • wędlina: ok. 50 g
  • pomidor: 0,5 szt.
  • papryka: 0,5 szt.
  • ogórek kiszony: 1 szt.
  • szczypiorek: kilka listków
  • olej rzepakowy: 1 łyżka
  • papier do pieczenia

FASZEROWANE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA

Wykonanie:

1. Ziemniaki oczyścić, umyć i ugotować w mundurkach al dente. Następnie ziemniaki odcedzić i wystudzić. Po ostudzeniu przeciąć wzdłuż na pół i delikatnie łyżeczką wydrążyć środek.

FASZEROWANE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA


2. W czasie, kiedy studzą się ziemniaki przygotowujemy farsz. Wszystkie składniki ( oprócz szczypiorku), kroimy w kostkę i mieszamy z wydrążonym z ziemniaków miąższem. 

FASZEROWANE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA

3. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni.

4. Każdą połówkę ziemniaka nadziewamy farszem i spinamy 2 – 3 wykałaczkami. Następnie układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy ziemniaki olejem i zapiekamy 15 – 20 minut. 

FASZEROWANE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA

5. Przekładając na talerz lub półmisek i usuwamy wykałaczki. Na koniec rozchylamy dwie połówki ziemniaka i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. 

Oto inne nasze pomysły na ziemniaki:

ZIEMNIAKI W SOSIE SEROWYM Z SZYNKĄ

PIECZONE ZIEMNIAKI Z BLACHY

ZIEMNIAKI CZOSNKOWE Z PIEKARNIKA

ZIEMNIAKI PANIEROWANE Z PIEKARNIKA

Smacznego!

FASZEROWANE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *