Klasyczna sałatka z kukurydzą i ananasem, to bardzo łatwy i wciąż skuteczny sposób na przygotowanie pysznej przekąski z kilku składników. Ktokolwiek wpadł na pomysł połączenia kukurydzy, ananasa, szynki i pora z sosem majonezowym był genialny. Prosta i smaczna! Może służyć jako doskonała przystawka na imprezę, dodatek do kanapek, a nawet jako samodzielny posiłek. Możesz dodać kolejny składnik (ryż) i jeszcze jeden (seler naciowy lub konserwowy) i nadal będzie prosta i smaczna! Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić pokrojone składniki w miseczce, dodać sos i wymieszać!
Z uwagi na to, że nie ma jednego przepisu na sałatkę z ananasem i kukurydzą, w każdym domu pojawia się nieco inny zestaw składników. Dlatego przepisy na sałatki z kukurydzą i ananasem są zawsze hitem wśród gości. Głównymi składnikami tego przepisu są: ananas i kukurydza konserwowa. Poza nimi dodaliśmy też pokrojoną w kostkę gotowaną szynkę oraz białą cześć pora i selera konserwowego. Jeśli któregoś z tych składników nie lubisz, możesz dodać inne, a te pominąć. Przepis na sałatkę z kukurydzą i ananasem tak elastyczny, że z łatwością dopasujesz go do swoich smaków.
Większość przepisów na sałatkę z ananasem i kukurydzą wykorzystuje ananasa z puszki, ale jeśli wolisz, możesz użyć świeżego. Warto jednak pamiętać, by taką sałatkę zjeść jeszcze tego samego dnia. W przeciwieństwie do ananasa konserwowego, ten świeży zacznie bardzo szybko fermentować, szczególnie gdy sałatka będzie stać w ciepłym miejscu. Podobnie jak w sałatce jajecznej z porem i kukurydzą, tak i tu do połączenia wszystkich składników użyliśmy majonezu. Mimo to sałatka z kukurydzy i ananasa jest lekka i co ważne, niezbyt słodka. Jeśli jednak nie zależy Ci mocno na wyjątkowej kremowości sosu, majonez możesz zastąpić jogurtem greckim.
Jeśli zastanawiasz się jaką sałatkę można zrobić z ananasa, ten przepis przygotujesz w kilka minut! Wystarczy, że masz jeszcze w lodówce kawałek szynki i puszkę kukurydzy. Proste składniki i łatwy pomysł na przekąskę, która posmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Wiemy, że są osoby, które nigdy tej sałatki nie szykowały, a nawet nie jadły! Prawdopodobnie tak jak do sałatki z paluszkami surimi, kukurydzą i ananasem niektórzy muszą się po prostu przekonać. Polecamy!
Sałatka z kukurydzą i ananasem
Składniki:
- ananas w syropie pokrojony w kostkę: 1 puszka (580ml)
- kukurydza konserwowa: 400 g
- seler konserwowy drobno pokrojony: 1/2 słoiczka lub więcej
- drobno posiekana biała część pora
- szynka pokrojona w niewielką kostkę: 100 – 150 g
- majonez: 2 łyżki
Sałatka z kukurydzą i ananasem – przepis
Przygotowanie:
Pierwszą czynnością, którą należy zrobić podczas przygotowania sałatki z kukurydzą i ananasem, to dokładnie odcedzić składniki konserwowe. W razie potrzeby można je nawet wytrzeć do sucha przy pomocy papierowych ręczników. Po pokrojeniu ananasa i selera, warto powtórzyć tę czynność, ponieważ każdy nadmiar wilgoci niepotrzebnie rozwodni sałatkę.
Dobrze osuszone składniki należy następnie przełożyć do miski i dodać do nich posiekanego pora oraz pokrojoną szynkę. Wszystko dokładnie wymieszać z majonezem. Sałatkę można doprawić do smaku solą i pieprzem. W wielu przepisach składniki uzupełnia ugotowany na sypko ryż, który rzeczywiście bardzo dobrze pasuje do tej kompozycji smaków.
Naszym zdaniem sałatki z kukurydzy i ananasa nie przechowują się zbyt dobrze, szczególnie wówczas, gdy dodamy do niej wyżej wymieniony ryż. Ten w bardzo krótkim czasie robi się twardy, szczególnie podczas przechowywania w lodówce, co z kolei jest konieczne ze względu na zawarty w sałatce majonez. Dlatego sałatkę najlepiej spożyć na świeżo.
Zobacz też przepis na sałatkę z kukurydzą na szybko.
Dziękujemy, że przeczytałeś ten tekst do końca. Redakcja Bloga kuchnianawypasie.pl