Tradycyjny, pyszny gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym. Doskonały, aromatyczny sos, do którego możesz wykorzystać żołądki kurze, kacze lub z indyka. Podany z ryżem, kaszą lub puree ziemniaczanym okaże się pożywnym i dość łatwym w przygotowaniu pomysłem na pyszny i bardzo ekonomiczny obiad. Jeśli więc nigdy nie przygotowywałeś sosu z podrobów drobiowych, a szukasz nowych smaków, zobacz koniecznie nasz przepis!
Ten prawdziwie polski sos z żołądków drobiowych z dodatkiem warzyw i tradycyjnych przypraw polecamy wszystkim szukającym pomysłu na dobrze doprawione i pożywne domowe jedzenie. Sos jest bardzo aromatyczny, a żołądki soczyste, delikatne i bardzo smaczne. Końcowy efekt jak zawsze w dużej mierze zależy jednak od jakości podrobów. Świeże żołądki będą mieć ładny kolor, obojętny, lekko mięsny zapach oraz białą błonkę. Egzemplarze o dziwnym zapachu i lepkie w dotyku lepiej sobie darować.
Przepis na żołądki drobiowe w sosie własnym, to nie tylko porcja pysznego jedzenia. Warto wspomnieć, że żołądki mają niską zawartość tłuszczu, dużą ilość białka i znikomą ilość węglowodanów. Są źródłem wielu minerałów, takich jak cynk, miedź, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B. Dlatego warto je włączyć do diety, tym bardziej, że oprócz sosu, z żołądków drobiowych można przygotować inne pyszne dania, na przykład zupę. Zapraszamy na przepis!
Gulasz z żołądków drobiowych
Składniki:
- żołądki drobiowe: ok. 800 g
- maślanka: 3 szklanki
- cebula: 3 szt.
- czosnek: 2 – 3 ząbki
- mąka pszenna: 1/4 szklanki
- bulion: 4 szklanki
- papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
- majeranek: 1 łyżka
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- czarny pieprz świeżo mielony do smaku
- sól do smaku
- ostra papryka mielona do smaku
- tłuszcz do smażenia
Gulasz z żołądków drobiowych – przepis
Przygotowanie:
Z żołądków odetnij nadmiar tłuszczu, chrząstek, błon i oczyść z innych zanieczyszczeń. Pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie wypłucz.
Żołądki przełóż do miski i zalej maślanką. Odstaw na ok. 2 godziny. Następnie żołądki odsącz dokładnie z maślanki i wymieszaj z mąką oraz 1 łyżką słodkiej papryki oraz łyżeczką ziołowego pieprzu.
Na patelni rozgrzej olej i przesmaż żołądki, aż się ładnie zrumienią. Następnie zdejmij żołądki z patelni, a na pozostałym na niej tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy cebulka się lekko zrumieni, dodaj 2 szklanki bulionu oraz podsmażone wcześniej żołądki. Patelnię przykryj i duś żołądki na niskiej mocy palnika do miękkości, czyli ok. 1,5 – 2 godzin. Pamiętaj, aby w trakcie duszenia uzupełniać zawartość patelni bulionem oraz co pewien czas mieszać.
Pod koniec duszenia, patelnię odkryj i doprowadź do zredukowania sosu. Sos dopraw ostatecznie solą, pieprzem oraz majerankiem, ostrą papryką mieloną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pyszna jest też nasza zupa z żołądków drobiowych oraz wątróbka drobiowa z cebulką. Polecamy również sprawdzony przepis na domowe pierogi z płuckami wieprzowymi, a także na serca drobiowe.
Życzymy smacznego!