Pyszny, kolorowy dodatek na każdą okazję, czyli marchewka z groszkiem na ciepło. To zestaw, który idealnie komponuje się z daniami głównymi, ale może być również zdrową, warzywną przystawką. Jeśli pominiesz masło, okaże się również smacznym daniem wegańskim. Klasyczne połączenie dwóch wolno duszonych składników, które zawsze się sprawdza. Jeśli więc zastanawiasz się nad tym: Co można zrobić z marchewki i groszku? lub Jak zrobić marchewkę z groszkiem na ciepło do obiadu? Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu!
Świeża marchewka z groszkiem mrożonym czy z groszkiem puszki? Naszym zdaniem zdecydowanie opcja pierwsza. Jeszcze lepiej, jeśli groszek będzie świeży, ale to tylko w sezonie. Marchewka z groszkiem przepisy często wykorzystują gotowe mrożone mieszanki tych dwóch warzyw. Rzecz jasna można skorzystać z tego rozwiązania, ale naszym zdaniem marchew mrożona nawet po ugotowaniu ma gąbczastą konsystencję. Sprawia to, że nie jest tak przyjemna w smaku jak marchew świeża. Groszek natomiast jest jednym z niewielu warzyw, które tolerują mrożenie.
Przepis na marchewkę z groszkiem do obiadu, to oczywiście nic skomplikowanego. Warto jednak pamiętać o tym, aby marchewkę pokroić w jednakowej wielkości kostkę. Dzięki temu równomiernie się ugotuje. Jeśli groszek, którego będziemy używać długo leży w zamrażalce, może zgromadzić się na nim lód. Dobrze jest go usunąć przed dodaniem groszku do marchwi. Nie schłodzi on wówczas gotującej się marchewki i nie powiększy ilości płynu. My w takich wypadkach wsypujemy zamrożony groszek do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Następnie go przecedzamy i dodajemy do marchwi. Należy też pamiętać, aby groszku nie rozgotować, bo zrobi się z niego papka. Zapraszamy na przepis!
Marchewka z groszkiem
Składniki
- marchew: 7 – 6 szt.
- groszek mrożony: 150 – 200 g
- masło: 50 g
- sól i pieprz do smaku
- gorący bulion warzywny lub gorąca woda: 1 – 1,5 szklanki
Marchewka z groszkiem
Przygotowanie
Marchew myjemy i obieramy. Kroimy w kosteczkę.
W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną marchew. Podsmażamy marchew przez ok. 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodajemy bulion lub wodę i przykrywamy. Zmniejszamy moc palnika na minimum i gotujemy/dusimy do miękkości. Marchew możemy posolić. Jeśli dodaliśmy bulion, który był słony, można tego nie robić, poczekać, aż marchew będzie miękka i wówczas ewentualnie doprawić. Marchewkę podczas gotowania trzeba co pewien czas wymieszać. Jeśli płyn się wygotuje, uzupełnić.
Groszek dodajemy, gdy marchew będzie już miękka. Groszkowi wystarczy kilka minut duszenia.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Zarówno marchewka jak i groszek, są źródłem wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Groszek jest dobrym źródłem białka roślinnego i zawiera dużo błonnika, podobnie jak marchew. Dzięki temu marchewka z groszkiem bez mąki jest nie tylko zdrowym, ale również bardzo sycącym dodatkiem.
Pyszna jest również nasza marchewka z chrzanem do obiadu oraz pachnące ciasto marchewkowe z kremem mascarpone. Zobacz także przepis na surówkę marchew z jabłkiem jak w barze oraz sałatkę z kalafiorem i groszkiem.
Życzymy smacznego!