Blog posts

Surówka kopenhaska

Surówka kopenhaska

Przekąski, Sałatki i surówki, Warzywa

Błyskawiczna w przygotowaniu surówka kopenhaska, to idealny przepis na zdrowy, warzywny dodatek do obiadu. Surówka wychodzi naprawdę pyszna. Jest aromatyczna, chrupiąca i nie zawiera majonezu. Do przygotowania tej prostej surówki wystarczą tylko: sałata lodowa, marchew, cebula, kilka ogórków konserwowych oraz natka pietruszki i szczypiorek. Wszystkie składniki łączy lekki sos na bazie greckiego jogurtu. Ostatnio dość często szukamy nowych inspiracji na zdrowe przekąski. Dlatego tym razem proponujemy przepis na surówkę kopenhaską. Wszyscy lubimy pomysły, które nie są pracochłonne. Dzięki temu ułatwiamy sobie pracę w kuchni i mamy więcej czasu dla siebie i rodziny. Nawet jeśli masz swój ulubiony przepis na surówkę obiadową, to i tak gorąco zachęcamy Cię do sprawdzenia tej warzywnej przekąski. Być może zacznie pojawiać się również na Twoim stole. Zapraszamy!

Surówka kopenhaska


Surówka kopenhaska przepis

Składniki:

  • sałata lodowa: 1 główka
  • cebula biała: 1 szt.
  • marchew: 1 szt.
  • ogórki konserwowe: 2 szt.
  • natka pietruszki: 1/2 pęczka
  • szczypiorek: 1/2 pęczka
  • jogurt grecki: 2 – 3 łyżki
  • musztarda: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

Z podanych składników przygotujesz surówkę na ok. 3 – 4 porcje. Do surówki polecamy sałatę nie większą niż 300 – 350 g.

Surówka świetnie smakuje również z cebulą czerwoną oraz cebulą cukrową. Jeśli lubisz, możesz nieco poeksperymentować i sprawdzić, która z nich najlepiej trafia w Twoje lub Wasze smaki.

Jeśli nie masz ogórków konserwowych, możesz je zastąpić ogórkiem kiszonym. Wiele osób woli ogórki kiszone w tego typu przekąskach. My w tym wypadku zdecydowanie stawiamy jednak na korniszony.

Do surówki najlepiej sprawdzi się jogurt gęsty. Stworzy kremowy sos, który idealnie połączy się z warzywami.

Przygotowanie: 

Sałatę myjemy, pozbywamy się ewentualnie brzydkich, zewnętrznych liści i szatkujemy.


Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Obraną marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na tych samych oczkach ścieramy także ogórki.

Siekamy natkę pietruszki oraz szczypiorek.

 

Jogurt grecki mieszamy z musztardą i łączymy w misce z warzywami. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i ponownie dokładnie mieszamy.

Sprawdź także, jak smakuje nasza surówka jak od Chińczyka, a także pyszna surówka z białej kapusty i pora. Super zdrowa jest również surówka z selera i jabłka oraz surówka prowansalska z kapusty.

Życzymy smacznego!

Surówka kopenhaska

Napisz komentarz