Blog posts

Kurczak Marengo

Kurczak Marengo

drugie danie, Grzyby, Kuchnie świata, Obiady, Z patelni

Kurczak – Poulet Marengo, to rewelacyjny przepis na przygotowanie pysznego obiadu dla całej rodziny. To soczyste kawałki kurczaka w doskonałym sosie przygotowanym ze zredukowanego bulionu oraz pomidorów. Kurczak a la Marengo jest delikatny, mięciutki i bardzo aromatyczny. Czym w ogóle jest kurczak Marengo i skąd wziął swoją nazwę?

Kurczak w sosie Marengo, bo tak też jest również nazywany, to danie, którego powstanie przypisuje się jednemu z kucharzy Napoleona. Miało ono zostać stworzone dla uczczenia zwycięstwa Napoleona w bitwie pod Marengo 14 czerwca 1800 roku. Fama głosi, że wodzowi tak danie posmakowało, że podawano mu je po każdej bitwie. Trudno dziś stwierdzić, co było poza kurczakiem w oryginalnym przepisie. Często wspomina się o rakach oraz jajku sadzonym.

Pellegrino Artusi w swojej książce Nauka o gotowaniu i sztuka zdrowego odżywiania podaje przepis na kurczaka Marengo, w którym pomija pomidory, raki oraz jajka. Wiadomo natomiast, że przepis z pewnością zawierał włoskie zioła, czyli szałwię i rozmaryn. Nie było też w nim prawdopodobnie wina, tylko koniak. My proponujemy dziś wersję z grzybami, która jest bardzo popularna i naszym zdaniem najbardziej bliska kuchni polskiej. Zapraszamy na przepis!


Kurczak Marengo

Składniki:

Wywar z kurczaka: 

  • skrzydełka: 4 szt.
  • szyje z kurczaka: 2 szt.
  • woda: 1 litr
  • masło: 1 łyżka
  • sól: 1/3 łyżeczki

Kurczak i sos: 

  • udka z kurczaka: 4 szt.
  • krojone pomidory: 1 puszka (400g)
  • czosnek: 3 ząbki
  • pieczarki: 200 – 300 g
  • koniak: 100 ml
  • szałwia
  • rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Oraz: 

  •  bułka wrocławska

Kurczak Marengo


Kurczak Marengo

Przygotowanie:

Wszystkie części kurczaka dokładnie umyj i zostaw w czystej zimnej wodzie na ok. 30 minut, aby mięso wymokło.

Udka z kurczaka przekrój na pół. Posyp solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzej masło i dodaj skrzydełka oraz szyje z kurczaka. Podsmaż dokładnie na złoty kolor, pamiętając aby kilka razy obróć mięso. Następnie dodaj przefiltrowaną wodę i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Wyłącz palnik i wyjmij mięso z wywaru.

Do dużej patelni dodaj oliwę. Kiedy się rozgrzeje włóż udka z kurczaka. Smaż z obu stron na złoty kolor, a następnie przełóż na talerz. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż i wyłącz palnik. Dodaj koniak i poczekaj, aż znikną bąbelki. Następnie dodaj wywar i ponownie włącz palnik. Gotuj, aż się nieco zredukuje, dodaj pomidory i wymieszaj. Zagotuj i włóż kurczaka. Przykryj i gotuj na niskiej mocy palnika do miękkości. Bardzo ważne jest, aby kurczaka co kilka minut obracać. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj 1/3 łyżeczki suszonej szałwi oraz 1 gałązkę świeżego rozmarynu.

Pieczarki pokrój na ćwiartki i podmaż na maśle.

Kiedy kurczak jest już miękki, dodaj przesmażone pieczarki oraz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ulubiony kurczak Napoleona gotowy!

Przed samym podaniem przesmaż na maśle, na złoty kolor pokrojoną na kromki bułkę.

Kurczaka podawaj na gorąco z grzankami.

Danie możesz przygotować również z całego kurczaka. Do głównego przepisu odkroić i poporcjować udka oraz piersi, a z pozostałych części kurczaka przygotować wywar. Do przepisu możesz też rzecz jasna dodać przygotowany wcześniej rosół lub ewentualnie bulion warzywny. Skróci to czas wykonania potrawy.

Polecamy także przepis na pyszne pałki z kurczaka ziemniakami z patelni oraz na roladki z udek kurczaka nadziewane pieczarkami. Świetnie smakuje również nasz kurczak pieczony w piwie pszenicznym, a także kurczak z ryżem i warzywami. Zobacz też jak zrobić kotlety z udka kurczaka w chrupiącej panierce.

Życzymy smacznego!

Redakcja kuchnianawypasie.pl

Kurczak Marengo

zdjęcie przedstawiające przepis na kurczak morengo z bloga kulinarnego kuchnia na wypasie

 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *