Blog posts

Skrzydełka z piekarnika

Skrzydełka z piekarnika

Dania mięsne, drugie danie, Obiady

Skrzydełka z piekarnika, to doskonała i przede wszystkim zdrowsza alternatywa dla skrzydełek smażonych w głębokim tłuszczu. Idealny przepis na pyszny obiad dla całej rodziny lub na pachnącą, imprezową przekąskę na ciepło. Jeśli uwielbiasz jeść skrzydełka, ale obawiasz się o kalorie, ten przepis pozwoli je zmniejszyć, ponieważ unikniesz smażenia! Poniżej dzielimy się tym, jak przygotować pyszne skrzydełka w piekarniku, które smakują nie gorzej niż te z głębokiego tłuszczu. Co więcej, ta wersja uchroni Cię od bałaganu, zapachu i sprzątania po tradycyjnym przygotowaniu skrzydełek we frytkownicy lub garnku. Ostatnio również coraz częściej zwracamy uwagę na ekonomiczność dania, a w tym wypadku nie potrzebujesz nawet grama oleju. Za to cała blacha skrzydełek z dodatkami wystarczy na obfity obiad dla kilku osób! Chociaż mamy swój ulubiony lokal i lubimy czasem wyjść na skrzydełka, to jednak coraz częściej zaczynamy przyrządzać je w domu. Kiedy szykujesz skrzydełka we własnej kuchni, możesz zrobić je, tak jak chcesz i na jakie dziś masz akurat ochotę. A to przecież wielka zaleta. Zapraszamy na przepis!

Skrzydełka z piekarnika


Skrzydełka z piekarnika

Składniki:

  • skrzydełka z kurczaka: 12 szt.

Marynata

  • pieprz cytrynowy: 1 łyżeczka
  • sos sojowy: 1 łyżeczka
  • kmin rzymski mielony: 1/4 łyżeczki
  • whisky: 3 łyżki

Sos do smarowania podczas pieczenia:

  • miód płynny: 1 łyżeczka
  • sos sriracha: 1 łyżeczka
  • ketchup: 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana: 1/2 łyżeczki

Skrzydełka z piekarnika


Skrzydełka z piekarnika –  przepis

Przygotowanie

Zacznij od podzielenia skrzydełek na porcje. Zlokalizuj palcami na każdym skrzydełku dwa stawy. W miejscu, gdzie się łączą przy pomocy bardzo ostrego noża przetnij środek stawu. Skrzydełko podzieli się na dwie części. Końcówkę, czyli lotkę odetnij. Dokładnie tak samo przygotuj wszystkie skrzydełka. Zadbaj również o to, aby oczyścić je z ewentualnych zanieczyszczeń. Miejsca, gdzie łączyły się stawy warto przepłukać pod bieżącą wodą, ponieważ dość często po przecięciu pojawia się tam krew. Natomiast lotki polecamy przełożyć do pojemnika i zamrozić. Będą świetnym składnikiem do przygotowania drobiowego bulionu.

Dobrze oczyszczone i podzielone mięso dokładnie osusz. Z pieprzu cytrynowego, sosu sojowego, kminu rzymskiego oraz whisky przygotuj marynatę. Skrzydełka przełóż do miski i dokładnie pokryj każde z nich aromatyczną marynatą. Teraz surowe skrzydełka wystarczy dobrze przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Tak zamarynowane skrzydełka będą nie tylko pachnące, ale po upieczeniu również soczyste i miękkie.

Przed pieczeniem wyłóż spód blachy piekarnikowej, papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim skrzydełka. Temperatura pieczenia skrzydełek kurczaka, to 180°C. Natomiast czas pieczenia skrzydełek z piekarnika, to ok. 40 – 50 minut. Niemal za każdym razem w mniej więcej połowie czasu pieczenia, obracamy skrzydełka na drugą stronę. Jeśli tego nie zrobisz, nic wielkiego się nie stanie, po prostu po jednej stronie, skrzydełka nie będą zrumienione. Natomiast jeżeli wolisz, aby były przypieczone z dwóch stron, po 20 – 25 minutach ostrożnie je na blasze obróć.

Podczas pieczenia skrzydełek, przygotuj drugą marynatę. W tym celu wymieszaj w miseczce miód, mąkę ziemniaczaną, ketchup oraz sos sriracha. Na ok. 10 – 15 minut przed końcem pieczenia posmaruj nią kurczaka i wstaw ponownie do piekarnika. Podawaj na gorąco. Jako dodatek do upieczonych skrzydełek świetnie sprawdzi się np. sos algierski.

Ważna uwaga! Nie polecamy zwiększać temperatury pieczenia, ponieważ mięso okaże się bardzo suche. Jeśli skrzydełka były dość duże, możesz nieco wydłużyć czas pieczenia. Pieczemy bez termoobiegu, w opcji góra/dół na środkowej półce.

Skrzydełka z kurczaka w piekarniku 

Zazwyczaj do tego typu dań używamy skrzydełek świeżych. Czasem jednak z różnych powodów mamy skrzydełka zamrożone. Takich skrzydełek również możesz użyć do tego przepisu. Co ważne, warto przypilnować, aby dobrze rozmroziły się przed przystąpieniem do marynowania. Jeśli będą wewnątrz nadal zmarznięte, podczas marynowania „puszczą” wodę, przyprawy spłyną, a mięso nie przejdzie ich aromatem. Naszym zdaniem skrzydełka nie potrzebują wcześniejszego obgotowania. Odpowiednie ich zamarynowanie i właściwa temperatura wystarczą do prawidłowego ich upieczenia.

Skrzydełko z piekarnika

Nie ma nic lepszego, niż chrupiące, gorące skrzydełko niezależnie od tego, czy jest to danie główne, czy przekąska na imprezę. Dobre skrzydełko powinno mieć przyjemną, chrupiącą skórkę, wilgotny środek i ładny, złocisty kolor. Takie właśnie wszyscy lubimy. Jeśli jesteś więc tak wielkim fanem skrzydełek jak my, to mamy wielką nadzieję, że ten przepis Ci się spodoba i na stałe zagości na Twoim stole. Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania z kurczaka. Soczysty i aromatyczny jest kurczak pieczony w całości, w piwie pszenicznym. Natomiast wszystkim, którzy szukają chrupiącej panierki, polecamy nasz przepis na kurczaka jak z KFC. Pyszny jest również kurczak Marengo oraz pałki kurczaka z ziemniakami.

Życzymy smacznego!

Skrzydełka z piekarnika

Napisz komentarz