Puszysta, wilgotna babka adwokatowa na oleju, to łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto nie tylko dla fanów ajerkoniaku! Sekretem, który sprawia, że ciasto wyróżnia się puszystością i delikatnością jest ubicie jajek z cukrem do momentu, aż masa stanie się bardzo jasna i prawie podwoi swoją objętość. Ta czynność sprawia, że ciasto staje się lekkie, wręcz puchowe za sprawą powietrza, które dostaje się do niego podczas intensywnego mieszania.
Jak powszechnie wiadomo, dobra babka, to mokra babka, która w wersji z adwokatem jest naszą ulubioną. Na co dzień nie pijemy ajerkoniaku, ale absolutnie uwielbiamy go w tym deserze. Przepis na babkę z ajerkoniakiem, to idealny sposób na uzyskanie ekstrawaganckiego smaku tego pysznego likieru bez wlewania go do kieliszka. Mamy nadzieję, że ta pyszna babka posmakuje Tobie i Twojej rodzinie co najmniej tak samo jak nam!
Warto podkreślić, że nasza prosta babka z ajerkoniakiem zawiera 1 szklankę likieru. Są osoby, które wolą bardziej nasączone ciasto. Jeśli do nich należysz, zimne ciasto możesz przełożyć do foremki i posmarować obficie likierem. Adwokat nasączy ciasto zarówno od góry, jak i po bokach. Bezpośrednio do ciasta nie polecamy dodawać większej ilości ajerkoniaku niż w przepisie, ponieważ mocno je obciąży i ciasto odpowiednio nie wyrośnie lub już po wyrośnięciu opadnie.
Naszym zdaniem babka ajerkoniakowa najlepiej smakuje po 24 godzinach w temperaturze pokojowej. W tym czasie adwokat „nabiera mocy”, a ciasto wyjątkowego aromatu. Smak ajerkoniaku jest wyczuwalny, ale nie przytłacza, a słodkie ciasto idealnie łączy się z adwokatową polewą i posypką z deserowej czekolady. Nie zmienia to rzecz jasna faktu, że to właśnie ajerkoniak jest gwiazdą tego pysznego ciasta! Zapraszamy na nasz sprawdzony przepis na babkę adwokatową, która zawsze się udaje.
Szklanka ma 250 ml
Forma do pieczenia: 36 x 12 cm
Babka adwokatowa
Składniki:
Na ciasto:
- mąka pszenna: 1 szklanka
- mąka ziemniaczana: 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- jajka: 5 szt.
- cukier: 1/2 szklanki
- olej: 1/2 szklanki
- adwokat: 1 szklanka
Na polewę:
- adwokat: 50 – 100 ml
- posypka czekoladowa lub starta czekolada: 2 łyżki
Babka adwokatowa – przepis
Przygotowanie:
Do misy robota wbij jajka, wsyp cukier i mieszaj tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Następnie zmniejsz obroty i cienkim strumieniem (nie przerywając miksowania), wlewaj ajerkoniak, a następnie olej.
Wyjmij miskę z robota i stopniowo (na 3 – 4 tury) dodawaj wymieszane przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszaj łyżką do momentu wchłonięcia mąki.
Ciasto przelej do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (półka niżej niż środek) i piecz przez 50 – 60 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu delikatnie uchyl drzwi piekarnika, a po 5 minutach wyjmij z niego ciasto. Pozostaw w foremce na ok.20 minut. Następnie wyłóż z formy i przełóż na kratkę, aby babka odparowała.
Wystygniętą babkę przesmaruj likierem i posyp czekoladą. Jeśli wolisz bardziej nasączoną adwokatem, przełóż ciasto ponownie do formy i polej bardziej obficie likierem.
Babkę przechowuj w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej, nie trzymaj w lodówce.
Sprawdź również nasz przepis na przepyszne ciasto pijana śliwka, a także na babkę na oleju z oranżadą oraz pachnące ciasto cytrynowe. Warto również skorzystać z naszych przepisów na domowy likier słony karmel oraz likier truskawkowy na wódce.
Życzymy smacznego!