Blog posts

Tymbaliki drobiowe

Tymbaliki drobiowe

Kurczak, Przekąski, Święta

Tymbaliki drobiowe z warzywami, to nasza propozycja na pyszną przekąskę w postaci galaretki z kurczaka na jeden kęs. Idealna porcja na zimną przystawkę lub zakąskę po mocniejszym drinku. Przepis nie jest pracochłonny, za to bardzo uniwersalny i nie tylko dla smakoszy galaretki z drobiu. Sprawdzi się doskonale na wszystkich domówkach i imprezach okolicznościowych. Część z nas lubi tymbaliki podane tylko z sokiem z cytryny, inni z sosem tatarskim lub chrzanem, a nawet bez żadnego dodatku. Warto więc wcześniej przygotować się na taką okoliczność. Zazwyczaj do tego typu dań nie dodajemy żelatyny. Jeśli nie zamierzasz dłużej trzymać tymbalików poza lodówką, warto z niej zrezygnować. Jeżeli natomiast będzie to tanie typowo imprezowe, galaretki bez dodatku żelatyny mogą się po pewnym czasie nieco rozjechać. Dlatego w takim wypadku polecamy żelatynę w składnikach uwzględnić. Jak zrobić tymbaliki z kurczaka w galarecie? Zapraszamy na przepis!

Tymbaliki drobiowe


Tymbaliki drobiowe

Składniki: 

Na wywar: 

  • udka z kurczaka: 3 – 4 szt. ( 1,20 – 1,50 kg)
  • marchew: 1 – 2 szt.
  • pietruszka: 1 szt.
  • kawałek selera
  • opalona cebula
  • liść laurowy: 2 szt.
  • ziele angielskie: 4 kulki
  • czarny pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • żelatyna: 3 – 4 łyżeczki (opcjonalnie)

Oraz: 

  • groszek konserwowy: 2 – 3 łyżki
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • małe foremki o pojemności ok. 150 ml: 20 – 25 szt.

Tymbaliki drobiowe


Tymbaliki drobiowe przepis

Przygotowanie: 

Dokładnie oczyszczone i umyte mięso przekładamy do garnka. Dodajemy obrana marchewkę, pietruszkę oraz seler i opaloną cebulę. Wrzucamy przyprawy i zalewamy przefiltrowaną wodą ok. 2 – 3 cm ponad poziom mięsa i warzyw. Wolno doprowadzamy do wrzenia. Po ok. 30 minutach dodajemy pół łyżeczki soli. Wolno gotujemy do miękkości mięsa.

Z garnka wyjmujemy ugotowane udka oraz warzywa. Wywar przecedzamy. Jeśli chcemy, aby tymbaliki były stabilne do końca imprezy, polecamy dodać żelatynę. W tym celu odlewamy do małego rondelka nieco wywaru i wsypujemy żelatynę. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy dokładnie z pozostałym wywarem.

Do przygotowanych foremek nakładamy kawałki kurczaka, po kilka kawałeczków pokrojonej marchewki oraz nieco groszku konserwowego. Jeśli chcesz, możesz dodać również po kilka listków natki pietruszki. Mięso i warzywa zalewamy wywarem. Zostawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Na kilkanaście minut przed podaniem, foremki wyjmujemy z lodówki. Gdy nabiorą nieco temperatury otoczenia, łatwiej wyjdą z foremek. Tymbaliki podajemy z cytryną. Świetnie smakują również z sosem tatarskim lub sosem na bazie octu balsamicznego.

Tymbaliki z kurczaka

Przepis na tymbaliki z kurczaka polecamy wszystkim tym, którzy szukają sprawdzonej przekąski. W niektórych przepisach na to klasyczne danie spotyka się także jajko gotowane na twardo, dodane do kurczaka i warzyw. Jeśli chcesz, również możesz go dodać. Warto jednak pamiętać, że proponujemy użyć tu małych foremek, więc jajko powinno być również pokrojone na mniejsze kawałki. Naszym zdaniem, dużo lepiej będzie prezentować się w większych porcjach. Oczywiście wybór należy do Ciebie.

Tymbaliki z drobiu 

Klasyczne tymbaliki z drobiu, to przekąska, którą warto szykować nie tylko na specjalne okazje. Mimo, że jest to typowo sylwestrowe, karnawałowe danie, gorąco polecamy go również jako przekąskę na weekend. Do przygotowania tej pysznej galaretki, można wykorzystać również mięso z rosołu. Podobnie jak do naszego lawasz z kurczakiem lub roladek z tortilli z serkiem mascarpone. Polecamy również przepis na zimne nóżki wieprzowe, a także na kurczaka w galarecie ze słoika. Zobacz również pomysł na domowy salceson w butelce.

Życzymy smacznego!

Tymbaliki drobiowe

Tymbaliki drobiowe

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *