Blog posts

Surówka z białej i czerwonej kapusty

Surówka z białej i czerwonej kapusty

Kapusta, Sałatki, Warzywa, Zdrowie

Kolorowa, chrupiąca surówka z białej i czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki i jabłka. Prosta w przygotowaniu, szybka surówka bez majonezu. Idealna jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs, kanapek oraz dań z grilla. Wszyscy lubimy, gdy kapusta w surówce lub sałatce przyjemnie chrupie. Z pewnością są osoby, które nie przepadają za czerwoną kapustą. Zazwyczaj ma to związek z jej konsystencją, która jest twardsza niż kapusty białej, o włoskiej lub pekińskiej już nie wspominając. Dlatego polecamy zetrzeć ją na tarce na grubych pazurkach, a nie szatkować w klasyczny sposób. Efektem tego będzie drobniejsza tekstura przy zachowaniu tak ważnej chrupkości. Naszym zdaniem idealne proporcje białej i czerwonej kapusty, to pół na pół. Do surówki warto dodać również startą marchewkę oraz jabłko. Czasem dodajemy też białą lub czerwoną cebulę. Tym razem smaki uzupełniliśmy świeżym szczypiorkiem. Zapraszamy na przepis!

Surówka z białej i czerwonej kapusty


Surówka z białej i czerwonej kapusty 

Składniki: 

  • czerwona kapusta: 1/4 główki
  • biała kapusta: 1/4 główki
  • marchew: 1 szt.
  • jabłko: 1 szt.
  • szczypiorek: 1/2 pęczka
  • olej: 3 – 4 łyżki
  • miód: 1 łyżka
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • chrzan: 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku


Surówka z białej i czerwonej kapusty

Przygotowanie: 

Kapusty zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Podobnie obraną marchew oraz jabłko.

Szczypiorek posiekaj. Jeśli nie masz, możesz dodać cebulę, którą należy pokroić w małą kostkę.

Z oleju, miodu, sok z cytryny oraz chrzanu przygotuj sos. W tym celu wymieszaj dokładnie składniki.

Połącz ze składnikami sałatki, a następnie  dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Dobrze doprawiona surówka jest naprawdę pyszna i świetnie komponuje się z większością potraw pieczonych, smażonych, gotowanych lub grillowanych. Do naszej surówki z białej i czerwonej kapusty dodajemy czasem 1 lub 2 łyżki zalewy z papryczek piri piri. Ten niewymieniony na liście składnik podkręca smak surówki i pobudza kubki smakowe. Jeśli masz w domu papryczki w zalewie, skorzystaj z naszej podpowiedzi i zobacz, czy nie surówka z tym dodatkiem nie będzie pyszna!

Jeśli szukasz innych pomysłów na warzywne dodatki do obiadu, zobacz również przepis na surówkę kopenhaską, aromatyczną surówkę z selera i jabłka oraz na przepyszną surówkę Colesław.

Jeżeli interesują Cię sałatki bez majonezu, polecamy tradycyjną sałatkę grecką, pachnącą sałatkę z łososiem i jajkiem oraz sałatkę ziemniaczaną.

Życzymy smacznego!

Surówka z białej i czerwonej kapusty

Surówka z białej i czerwonej kapusty

 

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.