Blog posts

Najszybszy sposób na suszenie grzybów

Najszybszy sposób na suszenie grzybów

Grzyby, Porady, Przetwory, Sosy, Święta, Zupa

Suszone grzyby to między innymi pyszny i pachnący dodatek do potraw wigilijnych i postnych, a więc poznaj najszybszy sposób na suszenie grzybów w domu. Grzyby według tego przepisu są pachnące, chrupiące i piękne w kolorze. Zachowują cały swój smak i aromat, a do suszenia nie potrzebna będzie suszarka do grzybów. 

Kiedy pierwszy raz zetknąłem się z tym sposobem, nie byłem do końca przekonany. Zastanawiałem się, czy rzeczywiście grzyby po takim suszeniu są wyjątkowe i czy faktycznie wytrzymają „próbę czasu”😊. Bez wątpienia są! Jeśli szukasz więc sposobu na szybkie suszenie grzybów, bez konieczności krojenia ich na drobne paseczki, to ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. Wystarczy, że masz w domu piekarnik! 

Każdy z nas ma zapewne swój sposób na suszenie leśnych grzybów. Nasze babcie suszyły na nitkach na słońcu. Często też nad kuchenkami. My mamy dziś do dyspozycji specjalistyczne suszarki. Ale też każdy z nas posiada w domu piekarnik, który też doskonale się sprawdza jako urządzenie suszące. Jeśli masz więc takie urządzenie w domu, to poznaj nasz najszybszy sposób na pyszne grzyby suszone. 

Najszybszy sposób na suszenie grzybów

Składniki:

  • leśne grzyby
  • papier do pieczenia

Najszybszy sposób na suszenie grzybów

Wykonanie:

1. Czyste, suche grzyby kroimy na paski ok 3 – 4 mm. Blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia. 

Najlepszy sposób na suszenie grzybów


2. Grzyby układamy w rzędach, w niewielkich odstępach od siebie. 

3. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Nie domykamy do końca drzwiczek, powinny zostać lekko uchylone (ok 1 cm).

4. Najpierw grzyby się „spocą”, czyli wyjdą na nie krople wody, a następnie obeschną i wtedy obracamy je na druga stronę. Gdy z druga strona też przeschnie, przekładamy je na pustą blachę i „dosuszamy” już w grubszej warstwie.

Najszybszy sposób na suszenie grzybów 4


5. Tak postępujemy z każdą partią kolejnych grzybów. Dla pewności możemy grzyby następnego dnia jeszcze chwilę (ok 20 – 30 minut) podsuszyć w ten sam sposób. 

6. Grzyby przekładamy następnie do lnianego lub płóciennego woreczka i wieszamy w przewiewnym miejscu. Po tygodniu przekładamy do szklanego słoja.

Tym sposobem wysuszenie 3 kg grzybów zajmuje ok 3 godzin.

Smacznego!

Najszybszy sposób na suszenie grzybów

 

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *