Karpatka z kremem budyniowym inaczej, czyli ciasto parzone z pyszną masą jako rolada karpatkowa. Tradycyjna karpatka jako rolada ptysiowa wygląda równie efektownie, a wykonanie nie jest trudniejsze. Przygotowując roladę karpatkową nie musisz się martwić tym, jak ciasto ptysiowe przełożyć kremem. Po prostu rozprowadzasz masę budyniową po powierzchni placka i zwijasz w roladę.
Rolada karpatkowa to atrakcyjny pomysł na pyszny deser do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się na imprezy karnawałowe oraz na rodzinne spotkania. Karpatka będzie ozdobą każdego stołu. Wszyscy przywykliśmy do tradycyjnego wykonania karpatki. Rolada ptysiowa tak samo doskonale się prezentuje.
Karpatka przepis, którego podstawą jest delikatny budyniowy krem oraz pyszne ciasto parzone. Krem karpatkowy to nic innego jak tradycyjnie przygotowany budyń śmietankowy lub waniliowy. Z tą różnicą, że wykonany na mniejszej ilości mleka. Po wystudzeniu utarty z masłem na puszystą masę. Tak przygotowany krem możemy zastosować do przełożenia eklerek, ptysi lub ciast bez pieczenia. Ciasto parzone przygotowujemy z wody i masła oraz jajek. Wypieki z ciasta ptysiowego sprawdzają się do ciast i deserów, a także jako dodatek do dań obiadowych np. jako paluszki do zupy pieczarkowej lub grochówki. Oraz jako groszek ptysiowy do zup lub sałatek.
Rolada z ciasta karpatkowego z pewnością wzbudzi zainteresowanie wśród gości. Nie jest jeszcze tak bardzo popularna jak klasyczna karpatka, ale naszym zdaniem powinno się to zmienić. W niczym nie ustępuje tradycyjnej karpatce. Jest równie pyszna i dekoracyjna, a przygotowanie zajmie również podobną ilość czasu. Zapraszamy na przepis.
Rolada karpatkowa z kremem budyniowym
Składniki:
- mąka pszenna 1 szklanka
- woda 1 szklanka
- masło 150 g
- jajka 5 sztuk
- szczypta soli
- proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki opcjonalnie
- mleko 1 l
- budynie jasne 3 sztuki
- cukier 0,5 szklanki
- masło 250 g
- papier do pieczenia
- cukier puder
Rolada karpatkowa z kremem budyniowym
Przygotowanie:
Ciasto parzone / Ciasto ptysiowe
W rondlu o grubym dnie zagotowujemy wodę z masłem i odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej sprawdzi się drewniana łyżka. Powinniśmy uzyskać gładką, jednolitą masę, która odstaje od ścianek garnka. Trzymamy jeszcze na ogniu (trudno to nazwać gotowaniem) około 2 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krem budyniowy / Krem karpatkowy